Otomotiv ihracatı rekor tazeledi

Düzenleyen:
Otomotiv ihracatı rekor tazeledi

Ekonomi Haberleri

Türkiye ihracatının lideri otomotiv endüstrisi, kasım ayında rekor tazeleyerek 2008 yılından bu yana aylık bazdaki en yüksek ihracat rakamına ulaştı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre sektör ihracatı bir önceki aya oranla kasımda yüzde 16,9 artarak 2,2 milyar dolar oldu. Binek otomobil ihracatında yüzde 51 oranındaki yüksek artış başarılı performansta temel etken oldu. Binek otomobiller ihracatı yüzde 51 artarak 952 milyon dolar, yan sanayi yüzde 1 artarak 745 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 5 azalarak 389 milyon dolar ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatı yüzde 11 artarak 132 milyon dolar oldu. Sektörün Türkiye ihracatından aldığı pay yüzde 18,7 oldu. Otomotivin ocak- kasım dönemindeki 11 aylık ihracatı da yüzde 11,5 artarak 21 milyar 530 milyon dolar olarak gerçekleşti. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu “Bu yılı 23 milyar dolar ihracat hedefinin üzerinde kapatmayı planlıyoruz. Böylece Türkiye otomotiv tarihinde 2008 yılında elde edilen 24,7 milyar dolarlık en yüksek ihracat rakamından sonra ikinci en yüksek rakama ulaşmış olacağız” dedi.
OİB verilerine göre, kasım ayında en büyük ilk üç pazar olan Almanya’ya yüzde 24 artış ile 364 milyon dolar, İtalya’ya yüzde 53 artışla 283 milyon dolar ve Fransa’ya yüzde 65 artışla 249 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...