İlk altı ay yüzde 10 zam, en düşük 1800 TL maaş

- Güncelleme:
İlk altı ay yüzde 10 zam, en düşük 1800 TL maaş

Ekonomi Haberleri

Türk-İş hükümetle yapacağı toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ilkinde en düşük 1800 lira ücret, ilk 6 ayda yüzde 10 zam istedi.

Türk-İş hükümetle yapacağı toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ilkinde en nbsp;düşük 1800 lira ücret, ilk 6 ayda yüzde 10, kalan?üç dönemde enflasyon +2 puan zam istedi.Kamuda çalışan 200 bin işçinin zammı için, hükümet ve Türk-İş dün pazarlık masasına oturdu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında başlayan görüşmenin ilk gününde işçiler isteklerini bir dosya halinde hükümete iletti. Bakan Çelik, işçinin bu zamana kadar olduğu gibi yine enflasyona ezdirilmeyeceğini söyledi. Bakan Çelik'e sunulan dosyada, en düşük işçi maaşının bin 800 liraya yükseltilmesi istenirken, işçilere birinci 6 ay için yüzde 10 zam talebinde bulunuldu. İki yılı kapsayacak toplu sözleşme için Türk-İş, kalan 6'şar aylık üç dönem için de enflasyon+2 puan zam isteğinde bulundu. Türk-İş'in 5 madde altında topladığı taleplerin başında iyileştirme gelirken, yüzde 15'i aşan verginin ise işveren tarafından karşılanması talep edildi. Sosyal yardımların ayda 250 TL'ye, yemek parasının ise günde 8 TL'ye, giyim yardımının yılda 125 liraya yükseltilmesi talebiyle masaya oturan işçi kesimi bu yardımların zam oranında her yıl yükseltilmesini istiyor. Görüşmenin ardından açıklama yapan Çelik, Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde çalışanların maaşlarının dondurulduğuna, hatta düşürüldüğüne dikkati çekerek, "Biz gerek emekçilerimizin gerekse de çalışanlarımızın maaşlarını arttırma görüşümüzü sürdürüyoruz. Bu önemli bir nokta. Dünyada küresel krizin etkilerinin sürdüğünü hepimiz biliyoruz. Çok şükür, ülkemiz bu süreçleri başarıyla atlattı" dedi.Başbakan açıklayacak
Çalışanları enflasyona ezdirmeyeceklerini söyleyen Bakan Çelik, "Emekçilerimizi enflasyona karşı ezdirmeme kararlılığımızı, yaklaşımımızı sürdüreceğimizi belirtmek isterim" dedi. Bakan Çelik, kadın istihdamı ile ilgili çalışmanın tamamlanma aşamasında olduğunu ve yakın zamanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağını söyledi. Kadın istihdamı paketinde kadınların ekonomide daha çok rol alması için gerekli düzenlemeler bulunuyor.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...