Ateşkes tamam, sıra barışta

Düzenleyen:
Ateşkes tamam, sıra barışta

GÜNDEM Haberleri

Esad rejimi ile Suriyeli muhalifler arasında anlaşma imzalandı. Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğündeki ateşkes, geceden itibaren yürürlüğe girdi

Türkiye ile Rusya arasında Moskova’da yapılan görüşmeler sonrasında sağlanan genel ateşkes anlaşması Esad rejimi ve Suriyeli muhalifler tarafından da imzalandı. Türkiye hem Rusya, ateşkesin geceden itibaren başladığına dair açıklamayı dünyaya aynı zamanda duyurdu. Buna göre Türkiye ve Rusya anlaşmanın garantör ülkeleri oldu. Türk Dışişleri Bakanlığı, “Uzun süren çabalarımızın sonucunda, Suriye’de çatışan taraflar arasında, ülke genelinde 30 Aralık 2016 günü saat 00.00 itibariyle ateşkese gidilmesi hususunda bir mutabakata varılmıştır” denildi.

EN-NUSRA-DEAŞ YOK

BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak kabul edilen En-Nusra ve DEAŞ gibi grupların bu mutabakatın dışında olduğu belirtilen açıklamada, “Bu düzenlemeye Türkiye ve Rusya Federasyonu garantör sıfatıyla destek vermektedir. Taraflar, bu düzenlemeyle, hava saldırıları dâhil, silahlı saldırıları durdurmayı, kontrolleri altındaki bölgeleri birbirleri aleyhine genişletmemeyi taahhüt etmişlerdir. Türkiye ve Rusya anlaşmanın takibini de birlikte yapacaklardır ” ifadelerine yer verildi.

PUTİN: 3 BELGE İMZALADIK

Rusya cephesinde ise açıklama Devlet Başkanı Vladimir Putin’den geldi. Anlaşmaya Türkiye ile birlikte garantör olduklarını belirten Putin, “Şam ile muhalefet arasında 3 belge imzalandı. İlk belge, Suriye topraklarında ateşkes sağlanmasıyla ilgili. İkinci belge, ateşkes rejiminin kontrolüyle ilgili tedbirlere yönelik. Üçüncü belge ise Suriye’de çözüm için barış görüşmelerinin başlatılması hakkında bir bildiri” dedi. Esad rejimi de ateşkes ilan ettiğini resmî olarak duyurdu. 

ANLAŞMA BM’YE SUNULDU

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya, Türkiye ve İran arasında Moskova'da 20 Aralık'ta imzalanan Suriye konulu ortak bildiriyi BM Güvenlik Konseyi'ne sunduklarını açıkladı. Muhaliflerin en etkili 7 grubunun anlaşmaya imza koyduğu, Moskova - Ankara arasında ateşkesin takibi için kırmızı hat kurulduğu açıklandı. Kazakistan’ın başşehri Astana’daki görüşmeler için hazırlıkların başladığını açıklayan Rusya, söz konusu zirveye Mısır’ın da katılabileceğini duyurdu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...