Türkiye AB için hayati ortak

Türkiye AB için hayati ortak

DÜNYA Haberleri

Avrupa Küresel Stratejisi'ni hazırlayan İtalya, İspanya, İsveç ve Polonya düşünce kuruluşları, AB'ye Türkiye'yi 'hayati ortak' olarak işaret etti.

İtalyan Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, İspanyol Elcano Kraliyet Enstitüsü, İsveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsü ve Polonya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü tarafından ortaklaşa hazırlanan Avrupa Küresel Stratejisi'nde, "AB'nin bölgesel ve küresel iddialarının birbirine bağlanmasında dört ülke hususi önem taşımaktadır" denilerek, Türkiye, ABD, Çin ve Rusya adres gösterildi. Avrupa Küresel Stratejisi raporunda, AB'ye Türkiye ile "üyelik öncesinde bile güçlendirilmiş siyasi ortaklık kurulması" çağrısı yapıldı. Raporda, "Türkiye'nin gelecekte Avrupa'nın niçin ayrılmaz bir parçası olması gerektiği yönünde güçlü sebepler mevcuttur ve Türkiye'nin AB'ye katılımı her iki tarafa kayda değer faydalar sağlayacaktır. Katılım müzakerelerinin tamamlanmasını beklemeden Türkiye ve AB, dış politikada ve güvenlik politikasında daha derin işbirliğini içeren fakat bunlarla sınırlı olmayan güçlendirilmiş siyasi ortaklık üzerinde anlaşmalıdır. Mesela bu anlaşma, Avrupa Savunma Ajansı ve Türkiye arasında işbirliği anlaşmasını ve Türkiye'nin AB sivil ve askeri misyonlarına güçlendirilmiş katılımını içermelidir" ifadeleri yer aldı. Raporda, taraflar arasında yenilenecek ortaklığın Türkiye'nin AB değerlerine yaklaşmasını hızlandıracağı, bölgeye ve ötesine istikrar ve refah getireceği belirtildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...