BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Antakya’nın en güzel yemekleri bu kitapta

Antakya’nın en güzel yemekleri bu kitapta

Jale Balcı, memleketi Antakya’nın mutfak kültürünü tanıtmak için hazırladığı kitapta bölgeye has özel tarifler veriyor



İkinci güzel haber, Jale Balcı’nın yeni kitabı... Daha önce iki yemek kitabı yazan, Jale Balcı’yı iyi tanırım. Memleketi Antakya’ya âşıktır. Her fırsatta bu güzel şehrin mutfak kültürünü tanıtmaya çalışır. Galatasaray’daki “Antiochia” adlı ufak lokantasında memleketinden getirttiği onca malzemeyle özgün yemekler hazırlar. Remzi Kitapevi’nden çıkan son kitabı: “ANTAKYA VE YEMEKLERİ” sadece yemek tarifleri veren alışılmış yemek kitaplarından biraz farklı. Kitapta Antakya’nın tarihinden, sosyal hayatından, özelliklerinden bahsediliyor. Görülmeye değer eski eserleri, gezi yerleri yemek ve hayat kültürü çok güzel resimlerle anlatılmış. Yemek tarifleri kolay, lezzetli. Yemek resimleri ise fevkalade. Bakmak bile ağzınızı sulandırıyor. Dolayısıyla hem zevkle okuyup bilgi sahibi olabileceğiniz hem de keyifle seyredebileceğiniz renkli bir eser. Jale Balcı, Antakya’yı gezmeye sokaklardan başlamış. Sırayla Uzun çarşı, Arkeoloji Müzesi, Saint Pierre Kilisesi, Katolik Kilisesi, Havra, Beşikli Mağara, Hıdır Ağacı, Hıdırbey Türbesi, Vakıflı Ermeni Köyü ve Harbiye ile devam etmiş. Yemeklere gelince, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı Antakya’da mutfak da ayrı bir mozaik oluşturmuş. Bazı yemek isimlerinin Arapça olması bu farklılıkların bir göstergesi. Kitaptan alıp, denediğim ve çok beğendiğim iki tarif vereceğim. Sizin de beğeneceğinizi umuyorum. Bu arada, Anadolu Mutfakları Derneği’nin Antakya’da hazırladığı festivale davetli olarak katılıyorum. Haftaya sizlere Antakya’da gördüklerimi, yediklerimi bizzat yazacağım. Zleybi - Pişi Malzemesi: 1 kg un, 1 çay kaşığı şımra (rezene tozu), 1 tatlı kaşığı çörek otu, 1 tatlı kaşığı susam, 20 gr maya (Yarım paket), hamur açmak için bir miktar sıvı bitkisel yağ, kızartmak için ayçiçek yağı Yapılışı: Mayayı bir çay bardağı ılık suda eritin. Derin bir kapta un ve baharatları karıştırın. Mayayı ekleyin. Arada su katarak yumuşakça bir hamur yoğurun. Bir saat kadar dinlendirin. Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar alıp, yağ yarımıyla tezgâh üzerinde yuvarlak veya uzunlamasına açın. Kızgın yağda kızartın genel olarak, Antakya’da soğuk buğday çorbası ile servis yapılır. Peynirli İrmik Tatlısı Malzemesi: 500 gr irmik 125 gr tereyağı 500 gr tuzsuz künefe peyniri, Şerbeti için: 3 su bardağı şeker 2.5 su bardağı su 1 yemek kaşığı limon suyu Yapılışı: Altı kalın bir tencerede irmikle tereyağını orta ateşte kavurun. İrmik açık kahverengiye dönecek ve kavrulmuş kokusu verecektir. Daha önceden hazırladığınız şerbeti dökün, pütürlenmemesi için hızla karıştırın. Ardından ufalanmış peyniri ekleyip ocaktan alın. Peyniri helvaya yedirinceye kadar kuvvetle karıştırın. Üzerine tarçın serperek ılık olarak servis yapın. Anne sesi sakinleştirici gibi Annenin sesi bile gergin çocukları sakinleştirmeye yetiyor. ABD’li araştırmacılar, annelerin çocuklarına sadece telefonla ulaşabildikleri için kendilerini suçlu hissetmelerini hafifletecek bir araştırma yaptı. Bu araştırmaya göre, annelerin sesi bile gergin çocukları sakinleştirmeye yetiyor. Araştırmacılar, sevilen biri ile ses etkileşiminin insanları nasıl etkilediği üzerine yaptıkları araştırmada, oksitosin hormonunun ergenlik çağı öncesinde ve gergin durumda bulunan kızlar üzerinde sakinleştirme düzeylerini test etti. Bir grup, anneleri tarafından fiziksel temas ile sakinleştirildi. İkinci grup anneleri ile telefonda görüştürülürken, üçüncü grup anneleri ile herhangi bir etkileşimde bulunmadı. Bu süreçte çocukların stres hormonu gözlendi ve anneleri tarafından fiziksel ya da ses yoluyla sakinleştirilen çocukların oksitosin hormon düzeyi benzerlikler gösterdi. Saçlarınızı denizin zararlarından koruyun Klorlu ve tuzlu suya maruz kalarak yıpranan saçlar mat bir görünüm kazanır ve kırılarak kopar. Havuzun ve denizin saçlara verdiği bu zararları önlemek için Vanilya serum kurtarıcınız olmaya aday. Deniz ve Havuz sonrası rahatlıkla kullanabileceğiniz Vanilya serum, saçlarda oluşan kırılmaları, mat ve kuru görüntüyü yok etmeye ve saçlara ışıl ışıl parlaklık kazandırmaya yardımcı olur. Vanilya serum, içeriğinde yer alan ipek proteinleri ve vanilya yağının mükemmel birleşimi ile saçlarınıza nemlilik sağlayarak, esneklik kazandırır ve saçlarınız için gerekli bakımı yapar. PÜF NOKTASI... Lezzetli çay demlemenin sırrı da ‘süre’de yatıyor. Çoğumuzda, ‘çay ne kadar çok demlenirse, tadının o kadar iyi olacağına’ dair bir hüküm vardır. Bu yanlıştır. En fazla 10 dakika demleyin, o zaman çayınız daha lezzetli olacaktır.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT