BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Yaza zinde girmenin ALTIN KURALI

Yaza zinde girmenin ALTIN KURALI

Sıcak havalarda terleme ile ortaya çıkan su ve mineral kaybı sonucu, baş dönmesi, bayılma hissi ve bulantı gibi sağlık problemleri görülebilir. Bunları önlemek için yazın beslenme konusunda altı kurala dikkat etmek gerekiyor...



ÖĞÜN ATLAMAK KİLO ALDIRIYOR > Öğün atlamamak, hem kan şekerinin düzende kalmasına, hem de gereksiz atıştırmaların önüne geçecektir. Atlanan öğün, kişinin kan şekeri değerlerinde düzensizliğe ve çabuk acıkmasına sebep olur. Sonucunda da kişi, bir sonraki öğünde daha çok besin tüketir ve kilo alımlarına sebep olur. 4 YAPRAKLI YONCA MODELİ > 4 yapraklı yoncanızı 4 ana besin grubundan oluşturun. Her yaprak 1 besin grubunu oluşturmaktadır. Bu gruplar; süt ve ürünleri grubu (süt, yoğurt, ayran, cacık), et-kuru baklagiller-yumurta-peynir, ekmek-tahıl grubu (ekmek, makarna, pilav, çorba), meyve-sebze grubudur. Doygunluk hissi, yemek yendikten 15-20 dakika sonra hissedilmeye başlanır. Yavaş yemeye özen gösterilmeli. KANSERE KARŞI ETKİLİ BESLENME > Krema, mayonez, yağlı sos, katı yağ gibi yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı, yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanımı, yemekleri pişirirken haşlama, ızgara ve fırın gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Yeterli posa tüketimi bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı, kansere karşı koruyucu, acıkmayı geciktirmesi gibi olumlu etkiler sağlar. YETERLİ SIVI TÜKETİMİ ÖNEMLİ > Yaz aylarında sıcaklıkla beraber artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı çok önemli. Her gün en az 2-2.5 litre (10-12 su bardağı) su içilmelidir. Su haricinde süt, ayran, soda, limonata, soğuk bitki çayları, şekersiz kompostolar ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler doğru tercihlerdir. HİJYENE ÇOK ÖNEM VERİLMELİ > Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınmaya, çabuk bozulan potansiyel riskli besinleri (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletmemeye ve besinlerin satın alınması, hazırlanması ve pişirilmesi, saklama aşamalarında hijyene dikkat edilmesi gerekir. ARABA YERİNE YÜRÜYÜŞ > Eğer vaktiniz yoksa en azından aktif hayat tarzı için yürüyerek gidebileceğiz yerlere arabayı kullanmama, asansör yerine merdivenleri tercih etme gibi küçük aktivitelerle de yaşam tarzınızı değiştirebilirisiniz. SİZDEN GELENLER TARİFİNİZ - (...Türkan Orhan’ın lezzet tarifi) > BADEMLİ KESTANELİ PİLAV MALZEMELER: * 2 su bardağı baldo pirinç * 2 yemek kaşığı zeytinyağı * 50 gr tereyağı * 1 soğan * 500 gr kestane * 4 su bardağı tavuk suyu * 1 tatlı kaşığı tarçın * Tuz * Karabiber * 100 gr badem HAZIRLANIŞI: * Pirinci tuzlu sıcak suda 15 dakika bekletin. Kestaneleri bıçakla çizip diri kalacak şekilde haşlayıp kabuklarını dikkatlice soyun. Soğanı rendeleyip zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Tereyağını ilave edin. Pirinçleri ilave edip 5 dakika karıştırarak kavurun. Kavrulan pirinçlere tavuk suyunu ve tuzu ilave edin. Tarçını, karabiberi ekleyip kapağını kapatıp suyunu çektirin. Suyunu çeken pilava kestaneleri ekleyip yavaşça karıştırın. 4-5 dakika daha pişirin. Kızgın yağda bademleri hafif rengi değişecek şekilde kavurup. Fazla yağını alıp pilavın üzerine serpin. Afiyet olsun... FATMA SILA KUZU Bugün 5 yaşımı dolduruyorum. Sevgili büyüklerimin ellerinden öper, hayır dualarını beklerim. (...Sultan-Enver Kuzu Ailesi’nin albümünden) Elişiniz... - (...Filiz Atlı’nın el emeği) > BAHAR DALI HAVLU KENARI 10-12 zincir çekip bir halka oluşturun. 8 tane kutucuk yapıyoruz. Kutucuk aralarındaki zincirler 3’er tane. Alt sıranın kutucuklarını 4’er birit ile doldurun. Dolguları yaparken tığa ipliği bir kez dolayın. Alttaki sıranın boş kutu kısımlarına 3’er birit ile doldurun. Yalnız, bu biritleri yaparken ipliği tığa iki kez dolayın (uzun birit). Dolgu aralarında 7 zincir çekin. Boş kutucukları 9 birit ile doldurun, bunlar da uzun birit olacak. Arada ise 5 zincir çekin. Tığ ile işimiz bitti. Örneğin arka yüzünü çevirip iğne oyasına başlayın. İğne ile ortalama her biritin başına batarak basit ilmekler atın. piramit gibi yapın. En üst sırayı da renkli ip yada sim iple geçin. En sonunda motifin ortasına renkli ya da simli iple biritlerin üzerine gelecek şekilde biritle dolgu yapın. Biritler 4 veya 5 tane olabilir (İpin kalınlığına göre). 3 ila 4 zincir çekip diğerine geçin. Bu şekilde tamamlayın. MARKET L’rouge Aloe Vera Jel’le CİLDİNİZİ KORUYUN > L’rouge güneş sonrası Aloe Vera Jel, güneşlenme sonrasında ciltteki su kaybından oluşan kuruma ve yanmaları içeriğinde yer alan Aloe Vera özü ve nemlendiriciler sayesinde giderir. Uzun süre ferahlık verir, sağlıklı bir bronzluk sağlar. L’rouge güneş sonrası korumaları mükemmel nem tutma özelliği sayesinde yoğun bir nemlendirme sağlar. Yaşlanma etkilerini yavaşlatarak geciktirir. İçeriğindeki bitki ekstraktları sayesinde besler, sıkılaştırır, canlandırır, kırışıklarının azalmasını desteklerken, arındırıcı özelliği sayesinde taze ve pürüzsüz bir ten sunar.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT