100 yıl sonra aynı gün

Düzenleyen:
100 yıl sonra aynı gün

DÜNYA Haberleri

Suriye’de sarin gazlı katliamı ABD Başkanı Trump’ın sabrını taşırdı. Kongre’den izin almadan İdlib katliamını yapan uçakların kalktığı askerî üssü vurdu

ABD Başkanı Donald Trump, 2011 yılından beri ülkesinde katliam yapan Suriye lideri Beşar Esad’ı vurdu. İdlib’te 100’den fazla sivilin hayatını kaybettiği sarin gazlı katliamın ardından “Esad hakkındaki görüşlerim değişti. Askerî hamleyi düşünüyorum” açıklamasını yaptıktan sonra Beyaz Saray’da 25’e yakın Kongre üyesi bir araya geldi. Trump, 6 Nisan 1917 tarihinde ABD’nin 1. Dünya Savaşı’nda Almanya’ya savaş ilan ettiği günden tam 100 yıl sonra, Suriye’nin İdlib şehrindeki katliamı yapan uçakların kalktığı Şayrat Hava Üssü’nün vurulması için talimat verdi. Trump’ın, Kongre’den izin almadan ‘vur’ emri vermesinin ardından sabah saatlerinde ABD’nin, Doğu Akdeniz’deki USS Porter ve USS Ross savaş gemilerinden 59 Tomahawk füzesi fırlatıldı. ABD, hava saldırısında uçuş pitlerini, uçakları ve yakıt noktalarının hedef alındığını belirterek, operasyonda 20’ye yakın savaş uçağının imha edildiğini, 7 kişinin öldüğünü duyurdu. İran’ın Rejim Muhafızlarının ve Hizbullah’ın da kullandığı Şayrat Hava Üssüne saldırı öncesi haber verildiği ve üssün büyük ölçüde boşaltıldığı öne sürüldü. Saldrırı sonrası ilk açıklama Suriye Enformasyon Bakanı Ramiz Turgeman’dan geldi. Böyle bir saldırının beklendiğini belirten Turgeman “Sınırlı bir harekât. Askerî gerilimin tırmanmasını istemiyoruz” dedi.
TRUMP: BİZE KATILIN
ABD’de, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’i ağırlamadan önce basın mensuplarının karşısına çıkan ABD Başkanı Trump “Suriye lideri Beşar Esad, salı günü sivillerin üzerine kimyasal silahlarla korkunç bir saldırı düzenledi. Esad korumasız erkek, kadın ve çocukları yavaş ve acılı bir şekilde boğarak öldürdü. Bu barbar saldırıda güzel bebekler bile öldü.Bütün medeni ulusları Suriye’deki saldırıya ve diğer bu tip saldırılara karşı ölümlere ve akan kanı durdurmak ve her türlü terörizmi sonlandırma karşı bize katılmaya çağırıyorum” dedi. ABD’nin operasyonu sonrası Rusya Devlet Başkanı Putin “Titiz ve tarafsız bir uluslararası soruşturma olana kadar herhangi birine karşı temelsiz suçlamalar yapmak kabul edilemez” dedi. Bunun ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı “Uçaklarımızın Suriye’de karşı karşıya gelmesini önlemek için ABD ile imzalanan uçuş güvenliği anlaşmasını askıya aldık. Ayrıca Suriye’nin hava savunma sisteminin güçlendirilmesine yardım edeceğiz” dedi.  

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...