BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > İstanbul’un
40. ilçesi

İstanbul’un
40. ilçesi

55 bin kişinin çalıştığı, günde 90 bin yolcunun geçtiği Atatürk Havalimanı, binlerce tonluk yiyecek, içecek ve su tüketimiyle kendi başına bir dünya.



> İSTANBUL - Cemil YILDIZ Türkiye’nin dünyaya açılan en büyük kapısı Atatürk Havalimanı adeta küçük bir dünya. Öyle bir dünya ki içinde vardiyalı da olsa 55 bin personel çalışıyor. Günde 90 bin yolcunun uğrak yeri olan havalimanında, sağlık merkezi, otel, sanat galerisi, 5 bin araçlık otopark, 24 saat açık eczane, market ve çocuklar için oyun alanları bulunuyor. Günlük insan sirkülasyonu 145 bin kişiye ulaşan Atatürk Havalimanı’ndan yılda ortalama 33 milyon yolcu geçiyor. 39 ilçesi bulunan İstanbul’da faaliyet gösteren Atatürk Havalimanı’na hizmet vermek için 500 tüzel kişilik ve şirket ile 240 taşeron kuruluş gece gündüz vardiyalı olarak çalışıyor. Alanda, toplam bin 267 güvenlik elemanı görev yapıyor. Bütün bu rakamlar ve ekonomik büyüklük öylesine önemli ki, havalimanı için “İstanbul’un 40. ilçesi” yakıştırması yapılabiliyor. TÜKETİM REKORTMENİ Atatürk Havalimanı’ndaki yoğun trafiğin bir başka göstergesi de burada tüketilen ürünler. 225 tuvaletin bulunduğu terminallerde günde ortalama 4 bin 160 rulo tuvalet kağıdı, 240 litre sıvı el sabunu kullanılıyor. Limandaki enerji tüketimi, günlük 265 bin kwh, aylık 8.06 milyon, yıllık 96.8 milyon kwh’ı buluyor. Bu veriler 120 bin nüfuslu Arnavutköy ilçesinin kullandığı elektrik miktarına eşit. 64 noktada yiyecek içecek hizmeti verilen limanda ayda ortalama, 22 ton bakliyat, 15 ton kırmızı et, 25 ton meyve, 30 ton sebze, 300 ton içme suyu, 80 ton süt ve süt ürünleri tüketiliyor. Terminalde ayrıca ayda ortalama, 3 ton kahve içiliyor. Limanda TAV iştiraklerinden ATÜ Duty Free tarafından 6 bin 30 metrekare alanda, 22 farklı mağazada duty free satış hizmeti veriliyor.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT