Domates bu defa da üreticiyi yaktı

Düzenleyen:
Domates bu defa da üreticiyi yaktı

Ekonomi Haberleri

Domates tarlada 30-40, Antalya halinde 80 kuruş olunca üretici mağdur oldu

Geçtiğimiz aylarda kilosu 10-12 liraya kadar yükselen domatesin fiyatı hızla düşüyor. Antalya hallerinde 80 kuruş olan, çiftçiden 30-40 kuruşa çıkan domates, tüketim merkezlerinde 2,5-4 liraya kadar geriledi. Nisan ve mayıs aylarında enflasyona sebep olarak gösterilen, tüketicinin cebini yakan domates, şimdi de üreticinin canını yakıyor. Havaların ısınmasıyla bollaşan ürün, 30-40 kuruştan satılmaya başlandı. Fiyat hızlı düşünce, maliyeti 1,20 lira olan domatesin üreticisi büyük oranda zarar etmeye başladı. Türkiye’deki örtü altı domates üretiminin en çok yapıldığı Kumluca’nın Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, “Domates fiyatları yüksekken çok pahalı diyenler şimdi ‘neden bu kadar ucuz’ demiyor. Çiftçi zarada, mağdur” dedi.

EKİM YÜZDE 25-30 AZALDI
Diğer yandan Rusya’ya ihracatta yaşanan problem sebebiyle Antalya’da domates ekimi, geçen yıla göre yüzde 25- 30 civarında azaldı. Rusya’nın ihracat yasağı nedeniyle ekimi azaltılan domates, kış mevsiminin de çok sert geçmesi nedeniyle verimde çok ciddi düşüş yaşanınca fiyatının yükselmesine sebep oldu.

Bir elde yüzde 100 artış
Kumluca’nın belediye başkanı ‘üretici mağdur’ diye şikayet etse de, üreticiden 30-40 kuruşa alınan domates, yüzde 100 fiyat artışıyla 80 kuruşu buluyor. 

Antalya Halinde fiyatlar
Domates    70-80 kuruş
Salatalık    90 kuruş-1 lira
Patlıcan    1,10-1,40
Kabak    70-90 kuruş
Fasulye    1,50-1,70 lira
Biber    50-60 kuruş

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...