Hayırda yarışıyorlar

Düzenleyen:
Hayırda yarışıyorlar

Ramazan Haberleri

Ramazan ayının Sultanahmet etkinliklerine bu yıl Yenikapı ve Maltepe sahili de eklendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin etkinlikleriyle Yenikapı ve Maltepe şehir parklarında Ramazan ayı boyunca her gece 25 bin İstanbullunun geleneksel Ramazan eğlenceleriyle buluşacağı iftar öncesi ve iftar sonrasında farklı etkinlikler olacak.

İstanbulluların huzur içinde ibadet edebilmeleri için Yenikapı Sahili’nde özel çadır mescit kuruldu. Kadın ve erkekler için ayrı olarak oluşturulan çadır mescitlerde yaklaşık 2 bin kişi teravih namazı kılabilecek. Ücretsiz kablosuz internet erişimi, sağlık odası, iletişim noktası, bahçe market Yenikapı’da yer alacak. 

İstanbulluların güzel bir ramazan geçirmesi için çeşitli programlar hazırlayan ilçe belediyeleri, adeta hayırda yarışıyor. Bazı belediyelerin ramazan programları şöyle:
Oruç Baba Türbesi’ni ziyarete gelen vatandaşlara Fatih Belediyesi tarafından iftariyelik dağıtılıyor. İlçede teravih namazı çıkışlarında her gün bir camide vatandaşlara limonata dağıtılacak. Kadir Gecesi ilçedeki 5 büyük camide teravih ve kandil programı sonrasında vatandaşlara lokum ikram edilecek.Ayrıca Fatih’te Sultanahmet Meydanı’nda kurulan  15 bin kişilik iftar sofrasında, Mekanize Piyade Tugay Komutanlığından getirilen gerçek top atışıyla binlerce kişi aynı anda iftar yapıyor. Fatih Belediyesi önceki senelerde olduğu gibi bu ramazanda da Fatihli kadınlara özel cami ve türbe gezileri düzenleyecek. Ramazan boyunca Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesinde ve birçok hastanede  hasta yakınlarına iftar yemeği dağıtılıyor. Ramazan boyunca Sultanahmet, Eminönü, Aksaray Metro, Yenikapı Marmaray, Beyazıt Meydanı’nda vatandaşlara iftar paketi dağıtılacak.
Eyüp Belediyesi, iftar sofrası hazırlayamayan vatandaşlara, Alo iftar hattıyla , her akşam 4 çeşit sıcak yemeği evlerine ulaştırıyor. Anadolu’da çocuklara bu ibadeti sevdirmek amacıyla yarım gün tutturulan tekne orucu, Eyüp’te de uygulanacak ve çocuklar için “Tekne İftarları” düzenlenecek. Binlerce çocuk Boğaz’da tekne turu eşliğinde oruçlarını açacak. Eyüp Sultan Meydanı’nda geleneksel orta oyununun renklerinden biri olan meddah gösterisi yapılacak. Hacivat-Karagöz gösterisi ve Masalcı Dede, çocuklarla buluşacak. Çocuk ikramı saati adı altında çocuklara patlamış mısır, pamuk şeker, Osmanlı macunu, Osmanlı şerbeti ve balon dağıtılacak. Eyüp Belediyesi ayrıca Ramazan süresince açık havada mahalle iftarları düzenleyecek.
Beşiktaş Belediyesi tarafından ramazan boyunca Barbaros Meydanı, Ortaköy Meydanı, Abbasağa Parkı ve mahallelerde iftar sofraları kurulacak. Beşiktaşlılar ve yolu Beşiktaş’a düşenler, bu iftar sofralarında hep birlikte iftar yapacak.
Bağcılar Belediyesi, ramazan boyunca her gün 22 mahallede kurulacak bereket sofralarında, 100 bin ilçe sakini birlikte iftar yapma ayrıcalığını yaşayacak. İlçede yaşayan 10 bin ihtiyaç sahibine lokantalarda iftar açıp marketlerden alışveriş yapmaları için özel kart verildi.
Bahçelievler Belediyesi, ihtiyacı olanların evine yemek ve gıda götürecek. Bahçelievler’de, Şirinevler Ulu Cami karşısında kurulacak iftar çadırı, belediye aşevi ve 11 mahalledeki sokak iftarlarında, günde yaklaşık 10 bin kişiye iftar sunulacak. 
Ümraniye Belediyesi, Nikah Sarayı’nda ve ilçedeki düğün salonlarında vereceği iftar ve sahurlarla tüm Ümraniyelileri sofralarda buluşturacak.
Esenler Belediyesi  “Ramazan Birlikte İyiliktir” sloganıyla 29 gün boyunca sohbetlere, geleneksel gösteri sanatlarından yöre dernekleriyle yapılacak iftarlara kadar onlarca etkinlik vatandaşlarla buluşacak. Ayrıca “Alo İftar”dan yararlanacak binlerce aileye, her akşam motorize ekipler, 4 çeşit sıcak yemeği evlerine kadar ulaştıracak. Bu sene de evlerine geç kalan binlerce vatandaş, iftar çeşmesinden akan çorbayla oruçlarını açacak. İlçede bir Osmanlı geleneğinin yaşatılacağı “Askıda İftar” ile her akşam 11 camide hayırseverlerin karşılayacağı 15 iftar kumanyası ile ihtiyaç sahipleri iftarını yapacak.
Üsküdar Belediyesi, mahalle kültürünü pekiştiren, Osmanlı döneminden kalan geleneksel sokak iftarları düzenleyecek. Cuma ve cumartesi günleri Üsküdar Evlendirme Dairesinin karşısında kurulan çadırlarda 7-8 bin kişiye sahur yemekleri ikram edilecek. Gurbetçilerin ve turistlerin bu programlara katılımlarının yüksek olması bekleniyor.
Maltepe Belediyesi, Organik Pazar’da her gün “sevgi sofraları” kuruyor. Ayrıca  İlçede 18 mahallede iftar sofraları kurulacak. Ramazan boyunca , Hırka-i Şerif, Eyüp Sultan Camii ve Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi’ne inanç turları düzenlenecek.
Sultangazi Belediyesi meydana  kurduğu çadırda, Ramazan ayının manevi atmosferini hep birlikte yaşamak isteyenleri ağırlayacak. Çadırda, hayırsever vatandaşların katkılarıyla düzenlenecek iftar sofrasında toplumun her kesiminden insanlar birlikte oruç açmanın hazzını yaşayacak. Bin  metrekarelik yarı kapalı alana kurulan iftar çadırında günde 2 bin 500 kişi ağırlanacak.
Arnavutköy Belediyesi her gün ayrı bir mahallede iftar gerçekleştirecek. Arnavutköy’lü çocuklara orucu sevdirerek, ramazan ruhunu aşılamak amacıyla yapılan ve büyük ilgi gören etkinlikte çocuklar geleneksel gösterilerle de keyifli dakikalar geçirerek öğle namazı ile birlikte oruçlarını açacak.Cam üfleme, çömlek atölyesi, hüsn-ü hat atölyesi başta olmak üzere çok sayıda geleneksel el sanatı Arnavutköylü vatandaşlarla buluşacak. 
Başakşehir Belediyesi, sokak iftarında 30 bin kişiyi buluşturacak. Ramazan ayı boyunca kendi başına yemek yapamayacak durumda olan yaşlı ve engelli vatandaşların evlerine iftarda ve sahurda sıcak yemek servisi yapacak.Ramazan boyunca ilçe mahallelerinde 7 iftar sofrası kurulacak.
Bakırköy Belediyesi,  ramazan ayı boyunca her akşam 10 bin kişiye iftar yemeği verecek.
Gaziosmanpaşa Belediyesi  16 mahallede sokak iftarları kuruyor. Ayrıca her akşam Küçükköy Stadı’nda saat 21.30’da Ramazan etkinlikleri  başlayacak. 
Sultanbeyli Belediyesi 15 mahallede iftar programı yaptı.Ayrıca  kent meydanında Ramazan’ın ruhuna uygun etkinlikler düzenlenecek.
Sancaktepe Belediyesi’nin, her mahallede ramazan etkinliği adı altında başlattığı açık hava iftarları, halkın yoğun katılımı ve büyük bir heyecanla devam ediyor.
Kartal Belediyesi’nin düzenlediği “Nostaljik Sinema Günleri” ile her hafta sonu, Türk sineması klasiklerini beyaz perdeye aktarılarak açık hava sineması ile Kartal’da eski Ramazan geceleri yaşatılacak.
Pendik Belediyesi Ramazan boyunca 7 sabit iftar noktası ile her akşam 10 bin vatandaşa iftar yemeği verecek.
Tuzla Belediyesi her yıl olduğu gibi bu yıl da 17 mahalle ve 5 büyük sitede sokak iftarları düzenleyerek 90 bin kişiyle Ramazan’ın bereketini paylaşacak.
Çekmeköy Belediyesi, sokak iftarlarının yanı sıra belediye bahçesine kurduğu etkinlik alanıyla, büyük küçük tüm vatandaşları misafir edecek.
Kadıköy Belediyesi ilçe genelinde bulunan 65 camide Ramazan temizliği yaptı.
Küçükçekmece Belediyesi ramazan ayı boyunca, ayın özelliğine uygun etkinlikler yapmayı planladı ve  ilçenin 21 mahallesinde on binlerce kişiye iftar yemeği verecek.

BAĞCILAR
5.000 kişi ilk orucu aynı sofrada açtı 

Bağcılar’da Ramazan ayının ilk iftar programında 5.000 ilçe sakini aynı sofrayı paylaştı. Bağcılar Belediyesi tarafından Kirazlı Metro İstasyonu Etkinlik alanında kurulan iftar sofrasında ilçe sakinleri ilk iftar heyecanını birlikte yaşadı. Her gün Teravih Namazı sonrası ise Ramazan Etkinliği Programı düzenleniyor. Programda konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Ramazan ayında 22 mahallede kuracakları Bereket Sofralarında hemşehrileriyle birlikte oruç açacaklarını belirtti. Bu Ramazan ayında da yine evlerinin dışında iftar yapma imkânı bulamayan ihtiyaç sahiplerini lokantalarda ağırlayacaklarını belirten Çağırıcı, ‘Askıda Ekmek’ uygulamasının da devam edeceğini belirtti. Bayram öncesi yetimleri giydireceklerini de hatırlatan Çağırıcı, hayırsever vatandaşlara teşekkür etti. Etkinlik alanında Teravih Namazı sonrası anlamlı kültürel programlar düzenleyeceklerini de kaydeden Çağırıcı, “Ramazan ayı boyunca alanında tanınmış isimler ile bir araya geleceğiz. Tarih, edebiyat, sağlık ve diğer tüm alanlarda bilgi sahibi olacağız. Stantlarımızda STK’larımız yöresel ürünlerini tanıtacak ve yeni komşuluklara kapı aralayacak” dedi. Kur’an tilavetinin ardından okunan ezan ile alanı dolduran ilçe sakinleri birlikte iftar yaptı. İftar sonrası duayı ise İlçe Müftüsü Musa Uzun yaptı.

Minareler mahyalarla süslendi
Ramazan ayının başlamasıyla birlikte İstanbul’un büyük camilerine mahya asıldı. İslam aleminin heyecanla beklediği 11 ayın sultanı Ramazan ayının gelişi ile birlikte İstanbul’daki tarihî camilere asılan mahyalar da şehri aydınlatmaya başladı. Osmanlı Hükümdarı Sultan 1.Ahmed zamanından bu yana gelenek haline dönüşen mahyalar, yaklaşık 450 yıldır her yıl Ramazan ayında cami minarelerini süslüyor. İsmail Coşkun İHA
 

Düzenleyen:  - Ramazan
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...