Ankara Valisi Topaca: Bana bile uyuşturucu satmaya çalıştılar

Düzenleyen:
Ankara Valisi Topaca: Bana bile uyuşturucu satmaya çalıştılar

GÜNDEM Haberleri

Başkentte art arda suç örgütlerine yapılan operasyonların mimarı Vali Ercan Topaca: PKK’nın sempatizan tabanı sindi, DHKP-C en zayıf dönemini yaşıyor. Mafyanın kökünü kazıyacağız.

Haber Merkezi Ankara 

Dokuz ay önce göreve başlayan Ankara Valisi Ercan Topaca, Ankara Temsilcimiz Nuri Elibol ve Haber Müdürümüz Çetiner Çetin’e konuştu. Ankara’da güvenliğin sağlanması için kolluk kuvvetlerinin operasyonlarını yakından takip eden Topaca, Başkent’te mafya yapılanmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Topaca, özellikle mafya, uyuşturucu ve terör örgütlerine yönelik yapılan çalışmalara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Son dönemde Ankara’da organize suç çetelerine yönelik arka arkaya operasyonlar yapıldığını belirten Vali Topaca “15 Temmuz sonrasında FETÖ ile mücadeleye ağırlık verilmişti. Göreve başladıktan sonra güvenlik amiri arkadaşlarıma ‘çete ve mafya gruplarında kimler var, bir araştırma istiyorum’ dedim. Ankara’da 7-8 tane mafya grubu olduğunu tespit ettik. Bu grupların kökünü kazımak için hazırlıklara başladık. Güvenlik birimlerimizden brifingler aldım. Son noktada Cumhuriyet Başsavcımız ile birlikte de brifing aldık. Daha sonra büyük bir gizlilik içinde operasyonları başlattık.

Önce Ankara’da organize şekilde suç işleyen ve insanları tehdit eden iki büyük mafya grubuna üye 35 kişinin gözaltına alınmasına karar verildi. İlk etapta 26 kişi gözaltına alınmış olup, 9 kişinin aranmasına devam edilmektedir. Gözaltına alınan kişilerden 8’i adli makamlarca tutuklanarak cezaevine konmuştur. 18 kişi adli kontrol şartı ve yurt dışı çıkış yasağı ile serbest bırakılmıştır. 

Yine herkes tarafından bilinen bir mafya grubuna üye bazı kişlerin, eylem ve suikast yapmak üzere Ankara’ya geldikleri tespit edilmiş ve yapılan operasyon sonucu 7 kişi yakalanmıştır. Bu kişiler, çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine konulmuştur. Bu üç mafya grubu üyelerinin üstleri, iş yerleri ve evlerinde yapılan aramada 45 tabanca ve çok sayıda mühimmat ele geçirilmiştir. Bu ve benzeri yasa dışı fiilere devlet olarak izin veremez mümkün değildir” diye konuştu. 

UYUŞTURUCU VAROŞLARDA

Uyuşturucu kullanımı, son dönemde ülkemizde de ciddi bir toplumsal sorun haline geldi diyen Topaca, şunları söyledi: Ciddi tedbirler alıyoruz. Her gün onlarca kişi yakalıyoruz. Burada dikkat çeken bir şey var. Uyuşturucu, sanki zengin kesimin kullandığı bir madde gibi düşünülüyor. Ancak, Ankara’nın varoşlarında uyuşturucu tüketimi yaygın. Gelir dağılımı nerede düşükse, orada uyuşturucu kullanımı var. Kalitesiz sentetik uyuşturucu kullanıyorlar. Oralardan beslenen yasa dışı gruplar da var... Bu işler, yerel ölçekte olmuyor. Ulusal ve uluslararası bağlantıları var. Dolayısıyla uyuşturucu ile mücadele çok yönlü ve zor iştir. Biz daha çok sokak satıcılarını toparlayarak sorunu çözmeye çalışıyoruz. Bir operasyon ile bütün sokak satıcılarını topluyoruz. Şehir 2-3 ay rahat ediyor. Daha sonra uyuşturucu tacirleri, yeni bir satıcı grup oluşturuyor. Burada bir kısır döngü var. Asıl üretici ve dağıtıcı durumda olanları mutlaka yakalamak gerekiyor. Ancak, bu çok kolay ve kısa sürede olabilecek bir iş değil. Sivil araçla sık sık  uyuşturucu satıldığını düşündüğümüz sokakları kontrol amacıyla geziyorum. Bir gezimiz sırasında satıcı olduğunu düşündüğümüz bir kişi bazı el işaretleri yaptı. Yaptığı işaretler, ‘Mal istiyor musunuz?’ anlamına geliyordu zannediyorum. Görmezden geldik. Daha sonra görevli arkadaşları yönlendirdik. 

Ankara Valisi Topaca: Bana bile uyuşturucu satmaya çalıştılar

HER PARKA POLİS

Vali Topaca, okullarda ve parklarda alınan tedbirlerini de değerlendirdi. Topaca “Bazı okullarda sıkıntılar olabilir. Her okulda bir polis görevlendirdik. Kötü niyetli kişiler, okulun içinde değil ama okulun hemen dışında sokakta öğrencilerle irtibat kurmaya çalışıyor. Çocuklara veya gençlere uyuşturucu satmaya çalışıyor. Şahsen ben bu konuda hassasım. Görev yaptığım bütün illerde uyuşturucu konusuna çok önem verdim. Bu konuda Ankara’da da sorunlarımız var. Sorunları çözmek amacıyla, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile bir protokol yaptık. Ankara’daki büyük parkların tamamında görev yapmak üzere mobil ekipler oluşturuyoruz. Büyükşehir Belediyesi 70 tane araç aldı. Parkların risk durumuna göre, polis ve belediye zabıtası, bu araçaları kullanarak  parklarda rink hâlinde görev yapacak. Uyuşturucu ve fuhuşla mücadelede bu araçlar kullanılacak. Bu ekipler parkın içinde ve çevresinde sürekli hazır bekleyecekler. Gece ve gündüz dolaşacaklar” dedi.

Terör örgütlerine yönelik yapılan operasyonları da değerlendiren Vali “Pek çok operasyona bizzat katıldım. Terör örgütleri genelde hücre tipi çalışıyor. Zaman zaman aldığımız istihbarata bağlı olarak operasyon yapıyoruz. Suç işleyebilecek potansiyeli olup pasif durumda olan ve uyuyan hücreleri takip ediyoruz. PKK terör örgütü veya bunları destekleyen grupların eylem veya toplantılarına eskiden 3-4 bin kişi katılırdı. Örgütün sempatizan tabanı, devlet tarafından sindirildi. Şu an Ankara Üniversitesinde taban tutmaya çalışıyorlar. Çok ciddi şekilde üzerlerine gidiyor ve adli işlemleri süratle yapıyoruz. Şu an ciddi bir sorunumuz yok. DHKP-C de Türkiye’de en zayıf dönemini yaşıyor. Eylem yapacak adamları yok” ifadelerini kullandı. 

İHALELER MERCEK ALTINA ALINACAK

Ankara’da rant çetelerinin oluşmasını engellemek için bir dizi tedbir aldıklarını söyleyen Vali Topaca “İhalelere bazı şartlar getiriyoruz. Valilik Yatırım Koordinasyon Merkezi tarafından yapılacak ihallelerde, bir müteahhit 3’ten fazla iş alamayacak ve aldığı ihaleyi üçüncü kişlere devredemeyecek. İhalelerde gruplaşarak rekabeti engelleyecek plan yapılmasına da izin vermiyoruz. Ayrıca, kullanılan malzeme ve işçiliğin kaliteli olması için de kontrol sistemimizi güçlendirdik. Önceden kullanılacak her malzemenin numunesini alarak kalitesiz malzeme kullanımının önüne geçmeyi planlıyoruz. İhalelerde açıklık ve rekabet ortamının sağlanması en önemli kriterimizdir. Rekabet ortamının oluşmadığı ihaleleri iptal ederek yeniden ihaleye çıkıyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...