Sancar: Yapılmışı yapmayın!

Düzenleyen:
Sancar: Yapılmışı yapmayın!

Ekonomi Haberleri

Mustafa Sancar, denizcilikle başladığı iş hayatına önce ithalat, ardından da ihracatla devam eden bir girişimci… 25 yıldır otomotiv yedek parça ticareti yapan Gemta Dış Ticaret AŞ’nin sahibi Sancar, deneme yanılmayla bugünlere geldiğini anlatıyor

¥ Yaptığınız işi biraz anlatır mısınız? İş fikri nasıl ortaya çıktı?
Otomotiv yedek parça sektöründe belli araç gruplarına 20-25 senedir ihracat yapıyoruz. İş hayatına denizcilikle başladım ama daha sonra ‘karaya’ çıkınca yeni bir iş yapmam gerekiyordu, ithalatla başladım yedek parça işine... Sonra ‘ithal ettiğimiz malları biz ihraç edebiliriz’ dedik ve yapmaya başladık. Fason işler yaptırdık, işimiz bu şekilde büyüdü.
¥ Kuruluş aşamasında yaşadığınız deneyimlerden bahseder misiniz?
Ticari deneyimi olmayan bir aileden geldiğim için çok komik deneyimler yaşadım. Ne yapacağımı nereden başlayacağımı bilmiyordum. Deneme yanılmayla bir yerlere erişmeye çalıştık. Bunlardan en önemlisi; işe başladığım zamanlarda şimdiki gibi internet, bilgisayar gibi işi kolaylaştıran birçok teknolojik olay çok gerideydi ya da yoktu. Dolayısıyla deneme yanılma yöntemiyle yurt dışındaki müşterilerime erişimde, kataloglar alarak sağa sola giderek, konsolosluklara giderek bir sürü yol kullandık. Şimdi bir tuşa basıyorsunuz, mesela bir kelime yazdığınızda yüzlerce firma dökülüyor geliyor. O zaman böyle bir imkân yoktu. 
¥ Çalışmaya başladığınız günden bu yana işinizi ne kadar geliştirdiniz?
İşleri her gün geliştiriyorum. Devamlı daha iyisini nasıl yaparız diye çalışıyoruz. Empati yapıyorum; müşterim ne bekliyor benden? Nasıl daha iyi hizmet veririz? Nasıl daha çok mutlu ederiz? Mutlu ederken de yaptığımız işten nasıl daha çok kazanç elde ederiz diyoruz. Bana göre hepimizin sermayesi aslında paradan öte, zaman... Zamanı en iyi şekilde kullanmaya çalıştım iş hayatımda. Hergün gelişmeye çalıştık. Teknolojiyi takip ettik. Rakipler neler yapıyor ona baktık. Sunduğumuz bir ürünü; mesela bardağı, nasıl alırsın? Nasıl daha rahat edersin? Nasıl elin yanmaz? Hep bunlar empati yapa yapa, işte ‘Karşı taraf benden ne bekliyor?’ düşüne düşüne geliştirmeye çalıştık. 20 yıldır bizimle hâlâ çalışan müşterilerimiz varsa yaptığımız işte başarılıyız herhalde...
¥ Kaç kişi istihdam ediyorsunuz?
Şirketimde toplam 5 kişi çalışıyor. Ama fason olarak iş yaptırdığımız yerler, kalıp için iş yaptırdığımız yerlerle aslında çok kişiyle çalışıyoruz. 
¥ İşinizde sizi farklı kılan, başarılı olduğunuzu düşündüğünüz neler yaptınız? 
Yaptığım işin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Bana göre en iyisini bulmaya çalışıyorum. Karşı taraf benden daha fazla nasıl mutlu olur, ona nasıl daha iyi  şeyler sunarım. Aldıktan sonra pişman olmaması lazım, bunu benden sürekli talep ediyor olması lazım dolayısı ile sorunuzun cevabının bu olduğunu düşünüyorum.
¥ Ürünlerinizi iç pazara mı sunuyorsunuz, yurt dışına mı ihraç ediyorsunuz? 
Ürünlerin neredeyse yüzde 99’unu ihraç ediyoruz.  Yüzde 1’ini, ürünleri ürettiğimizi bilen aynı sektörde tanıdığımız şirketlere satıyoruz. 
¥ Gerçekleştirmeyi istediğiniz hayalleriniz var mı?
Hayallerim var, işimle çok alakası da yok bu hayallerimin… Mesela, bir çocuk şehri kurmak istiyorum. Çocuklar kapıdan girdiği zaman kimisi kaymakam kimisi bankacı kimisi şoför olacak. Böyle bir şehir kurmak istiyorum. Çocuk sabahtan gelecek, ailesi ile beraber o çocuk şehrinde büyüklüğü yaşayacak.  Böyle bir şey yapmayı düşünüyorum ama belki de sadece hayal ediyorum.
¥ Sektöre yeni girecek olan firmalara tavsiyeleriniz neler?
Sektöre, yani otomotiv sektörüne yeni girecek firmalara tavsiyem şu olabilir: Yapılmışı yapmamaları lazım... İşte; bu firma şunu satıyor, şu ürün grubuna çalışıyor, ben de aynısını yapayım, aynı parayı kazanırım, hayır mutlaka değişik bir şey bulmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü, pasta eğer ki belirli kişiler tarafından paylaşılıyorsa bir kişinin daha aynı pastaya girmesi herkes için zarar. Yani aslında yeni bir şeyler bulunmalı tabii ki yola başlarken belki de böyle başlamalı ama mutlaka ve mutlaka kısa zamanda kendilerine ait uygulamaları yapmalarını tavsiye ediyorum. Taklitçilikten kaçmamız lazım diye düşünüyorum. Kendimizi hep geliştirmemiz lazım. Dolayısıyla bu firma bunu yaptıysa ben de aynısını yapayım değil. Bu adam bunu yapıyorsa ben de şunu yapmalıyım, yaparsak çok başarılı olacağımızı düşünüyorum. Çünkü Türk insanının atik, hırslı olduğunu düşünüyorum. Yani doğamızda yenilik var. Zor bir konumda bulunuyor ülkemiz. Hep savaşmışız, aslında başından beri savaşarak gelmişiz. Dolayısıyla iş hayatında da akıllı savaşmalıyız.

Halkbank’ın ihracat kredisiyle kazançlı oldum 

¥ Bugüne kadar KOBİ’lere özel kredilerden faydalandınız mı? En çok hangi alanların finansmanında kredi desteği aldınız?
Kobilere sunulan özel kredilerden, Eximbank ve Halkbank’ın birlikte bana sunduğu sevk öncesi ihracat kredisi, bu bizim için önemliydi. Hem kredi koşulları gerçekten bizi çok rahatlatan koşullardı. Sağ olsun Halk Bankası, bankam, bunu bana bastıra bastıra ‘kullanmalısın’ dedi. Aslında krediden kaçan bir yapım var ama onu kullandım ve kullandığım için de kazançlı oldum. 
¥ Halkbankkobi.com.tr’ye üye misiniz? Sitedeki fırsatlardan faydalandınız mı?
Evet, Halkbankkobi.com.tr’ye üyeyiz. Sitedeki fırsatlardan yararlanıyorum, yararlanmaya çalışıyorum. Bazen bankam yönlendiriyor. Güzel şeyler çıktıkça kullanmaya çalışıyoruz.
¥ Halkbank’ın KOBİ’ler için hayata geçirdiği KOBİ Gelişim Platformu’ndan haberiniz var mı? Buradaki eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden faydalanmayı düşünüyor musunuz?
Evet, Halkbank’ın KOBİ gelişim platformundan haberim var. Hepsini çok detaylı inceleyemesem de başlıklardan; bir iş fikrinin nasıl ortaya çıkacağı ile yeni bir işin nasıl kurulacağına ilişkin bölümlere baktım. Bunları inceliyorum. Faydalana bileceğim şeyleri not ediyorum ama ‘Nereden faydalanır?’, ‘Hangisi size faydalı olur?’ derseniz, ‘Zaten bizim kendi ticaretimiz içinde olan şeylerdi bunlar’ diyemeyeceğim yenilikler de var. Dolayısıyla Halkbank’ın bu platformunu çok başarılı buluyorum.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...