Mehmet Terzi, 'Doping sektör olmuş'

Mehmet Terzi, 'Doping sektör olmuş'

SPOR Haberleri

Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi, 'Önce ilacı buluyorlar, ardından onu tespit edecek cihazı. Bütün Dünya bu illetten kurtulmanın yolunu arıyor" dedi.

Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi, yaşanan doping olayları ve İngiltere'de tedavi gören Binnaz Uslu'nun durumuyla ilgili bilgiler verdi. Dopingin 2013 yılında bir furya gibi ortaya çıktığını ifade eden Terzi, "2003-2012 arasında bu rakam 11'di. Ancak 2013'teki sayı çok fazla. Belki 30'lara kadar çıkabilir. 2007-2012 arasında 8 antrenöre sporcularıyla birlikte ceza verdik. Şu anda 20 antrenör Disiplin Kurulu'nda. Atletler bu ilaçları neden alıyor diye baktığımızda, bu işin bir sektör olduğunu gördük. Önce ilacı üretiyorlar, ardından ilacı ortaya çıkaracak cihazı. Bu konuyu yalnızca federasyon çözemez. Devletin de mücadele etmesi şart. ABD bu işi devlet desteği ile bitirdi. Devletimiz, sporcuya sahip çıkma adına ödülleri yükseltti. Ama bunu birileri kötüye kullanıyor. Antrenörler düşük ödül alıyor. Aslı Çakır'da bunu gördük. Aslı bunu Başbakan'a da söyledi. Genel müdürlük bu konuda da çalışma yapıyor" dedi.
ATLETİZMİ KÜÇÜK DÜŞÜRÜYORLAR
Terzi, federasyon olarak antrenörleri veya sporcuları korumadıklarını söyledi. Hiçbir sporcunun hak etmediği cezayı almadığını belirtenTerzi, "Doping ayrı, sporcu hakları ayrı. Ceza Kurulu'na sevk edilen 24 sporcumuz var. Cezasını çektikten sonra olimpiyat şampiyonu olan atletler de var. Biz de bunları atletizmin dışına koyamayız. Türk atletizmi 24-25 kişiden ibaret değil. Sporcu hata yapabilir ancak Türk atletizminin de bu sporcular sayesinde yükseldiğini unutmamak gerekiyor. Büyük bir hatam varsa istifa ederim. Atletizmi bir yere getirmek için mücadele ediyorum. Böyle devam edeceğini düşünmüyorum. Aldığım görevi sonuna kadar devam ettireceğim" dedi. Gamze Bulut konusuna da değinen Terzi, "Gamze burada ancak, sakat olduğu için yarışamıyor. Doping iddiaları kesinlikle doğru değil" diye konuştu. Bu arada, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın, dopingli ilaçların Türkiye'ye nasıl sokulduğu konusunda bir araştırma yapacağı öğrenildi.
BİNNAZ'DAN nbsp;İYİ HABER
Terzi'nin, "İngiltere'deki yarışlardan bir gün önce Binnaz akşam yemeği sonrası rahatsızlandı ve 3.5 saatlik bir ameliyat geçirdi" dediği Binnaz'ın durumunda düzelme var. Solunum cihazından çıkarılan Binnaz'la sözlü iletişim de kuruldu. Milli sporcumuzun bu sabah tam donanımlı ambulans uçakla Türkiye'ye getirilmesine doktorları izin verdi.



CAHİL CESARETLERİ VAR

HAYAL KIRIKLIĞI İÇİNDEYİM
Avrupa Atletizm Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Salih Münir Yaraş, "Ömrünü atletizme adamış biri olarak büyük hayal kırıklığı içindeyim" dedi. Doping yüzünden elde edilen başarıların gölgede kaldığını vurgulayan Yaraş, "Bugün gidin, istediğiniz eczaneden bu ilaçları alabilirsiniz. Sporcularımızda cahil cesareti var. Bu maddelerin kullanımının çok küçük yaşlara kadar inmesi gerçekten çok endişe verici. Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin haber bültenlerinde alt alta 15-20 Türk atletin adı yer alacak. Yapılan hatalar yüzünden sabıkalı hale geldik" diye konuştu.


ANNE, BABA, AMCA; TEKMİLİ BİRDEN DOPİNGİN?İÇİNDE
AİLE?BOYU?REZALET
Doping yaptıkları tespit edilen bazı atletlerin, antrenörleri ile aralarındaki akrabalık ilişkileri de dikkati çekiyor. Avrupa Takımlar Şampiyonası sırasında 5 milli atletle başlayan ve dün sayısı 13'e çıkan doping olaylarına adı karışan sporcuların kimisini annesi, kimisini babası, kimisini ise kardeşinin çalıştırdığı belirlendi. Listedeki iki sporcuya birden antrenörlük yapan Kemal Şencan'ın sporcularından birisi oğlu Kaan Şencan. Babası ile çalışan bir diğer atlet ise baba Bülent Aday'ın antrene ettiği Umut Aday. Dopingli yakalanan sporcular arasında yer alan Dilek Esmer ise annesi Sevinç Esmer ile çalışıyor. Esen Kızıldağ Kale, kocası Mehmet Kale tarafından antrene ediliyor. Fatih Eryıldırım'ın antrenörü ise kardeşi Erdal Eryıldırım. Narin Kahraman'ı çalıştıran Nikolay Radionov'un sporcusuyla arasında bir akrabalık bağı yok ancak şaşırtıcı olan kısa bir süre önce Radionov'un bir diğer sporcusu Recep Çelik'in de dopingli yakalanmış olması.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...