Umutları hüsran oldu

Umutları hüsran oldu

GÜNDEM Haberleri

Dünya üzerinde milyonlarca insan daha iyi bir hayat için yasadışı yollarla göç ediyor. Afrika ve Asya'dan yola çıkanlar insan ticareti yapan şebekelerin eline düşüyor. Binlerce dolar alan şebekeler, göçmenleri çok kötü şartlar altında taşıyor. Bunların çoğu da geçiş ülkesi Türkiye üzerinde yakalanınca aslında 'kurtulmuş' oluyor.

İstanbul Sultangazi'de iki yıl önce 7 göçmen, nbsp;kilitlendikleri evde çıkan yangında hayatlarının kaybetti. Göçmenleri gecekonduya kapatan şebekeye yönelik yapılan operasyonlarda gözaltına alınan kişilerin kaçakları hortum, demir, sopa ve kalaslarla dövdükleri anlaşıldı. Olay, mültecilerin dramı bir defa daha gözler önüne serdi. İnsan tacirlerinin işkencelerine maruz kalanlar, yaşadıklarını anlattı. nbsp;Burmalı N.B. onlardan biriydi. N.B. yaralı halde yol kenarında bulunup hastaneye kaldırıldı. Burma'dan gemi ile önce İzmir'e sonra da İstanbul'a geldiklerini söyleyen N.B. "Memleketteki ailemden daha fazla para istememi söylediler. Karşı çıktığımda ayağımın üstüne dolap yıktılar. Topuğumun kırılması üzerine yol kenarına attılar" dedi.

ÜTÜ İLE YAKTILAR
İnsan tacirlerinin elinden polisin operasyonu ile kurtarılan K.T. ülkesinden ayrıldıktan sonra İran'a gittiğini ve burada üç ay yaşadığını söyledi. İran polisinin kendisini yakaladığını belirten K.T. "Pasaportsuz ve belgesiz bir şekilde Türkiye sınırından sınır dışı ettiler. Türkiye'de kaçak yaşamaya başladım. Aynı durumda olan başkalarıyla birlikte bizi zorla bir evde tuttular. Param yok diye ilk günden sopayla işkenceye başladılar. Ailelerimden fidye istediler" diye konuştu. İnsan tacirlerinin vücutlarına elektrik verdiğini söyleyen K.T. "Kızgın ütü ile yaktılar. Kafamı duvara vurdular. Ailelerimizi arayarak işkence sırasında çıkardığımız sesleri dinlettiler" dedi.
Pakistan'dan Avrupa'ya gitmek üzere yola çıkan N.Ç. ise Yunanistan'a ulaşmak için bir çete ile anlaşmış. İlk olarak İran'a götürüldüklerini belirten N.Ç. "İran sınırından saatlerce yürüterek Van'a geçirdiler. Ayaklarımız parçalanacak hale geldi. Oradan da İstanbul'a getirdiler" dedi. Polis operasyonunda kurtarılan G.M. de insan tacirlerinin kendilerini ocak ayında bir eve kapattığını, sürekli işkence yaparak ailelerinden para istediklerini söyledi. O.F. isimli umut yolcusu da 9 bin dolara anlaştığı 6 kişinin, Türkiye'ye geldikten sonra kendisinden daha fazla para istediğini, vermeyince de darp ettiklerini anlattı.


ÖLÜM RİSKİ nbsp;ÇOK YÜKSEK
Avrupa ülkelerine gidebilmek için insan tacirleriyle anlaşan kaçak göçmenler, bazen dağlardan yürütülüyor, bazen teknelerle Akdeniz'i geçmeye çalışıyor. Çoğu, kapasitesinin kat kat üstünde kaçak göçmen taşıyan bot ve teknelerle birlikte sulara gömülüyor. Güvenlik güçlerinin yakaladığı göçmenler aslında muhtemel bir ölüm yolculuğundan alınıyor... Şebekelerin ağır işkencelerine maruz kalanlar ise kurtulduklarına sevinemiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...