Mandela'nın ardından De Klerk de hastanede

/ Kaynak: CHA
Mandela'nın ardından De Klerk de hastanede

DÜNYA Haberleri  / CHA

İktidarı 1994'te Nelson Mandela'ya devreden Güney Afrika'nın son beyaz lideri Frederik Willem de Klerk, geçirdiği kalp ameliyatının ardından hastaneden taburcu olmayı bekliyor

İktidarı 1994'te Nelson Mandela'ya devreden Güney Afrika'nın son beyaz lideri Frederik Willem de Klerk, geçirdiği kalp ameliyatının ardından hastaneden taburcu olmayı bekliyor. Efsane siyah lider için dua eden Güney Afrikalılar, son beyaz liderin de hastaneye kaldırılmasının şokunu yaşıyor. De Klerk'in sözcüsü Dave Steward, ani baş dönmesi şikâyeti ile Cape Town'daki Mediclinic Panorama Hastanesi'ne kaldırılan De Klerk'in, Salı günü kalp ameliyatı geçirdiğini duyurdu. Sözcü, 77 yaşındaki eski devlet başkanının herhangi bir aksilik olmazsa bugün taburcu olacağını bildirdi. Barış görüşmelerinin ardından görevini Nelson Mandela'ya devreden De Klerk, ırkçı rejimin (apartheid) 1989-1994 yılları arasında görev yapan son lideriydi. De Klerk, ırkçılığı sona erdiren demokratik tavrından dolayı Nobel Barış Ödülü'nü 1993'te Nelson Mandela'yla paylaştı. Son beyaz devlet başkanı, Nelson Mandela'nın rahatsızlanması üzerine Avrupa seyehatini yarıda bırakmış ve Pazar günü Güney Afrika'ya dönmüştü. De Klerk, 1990'da Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) faaliyetlerini serbest bırakmış ve Mandela'nın 27 yıllık hapsinin sona ermesini sağlamıştı. 1994'te yapılan seçimleri, şu anda da iktidarda olan ANC kazanmış ve dünyanın en ünlü mahkumu Mandela, Demokratik Güney Afrika Cumhuriyeti'nin kurucusu olarak iktidar koltuğuna oturmuştu.

DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...