Askerî müdahale Bağdat’a bağlı...

Düzenleyen:
Askerî müdahale Bağdat’a bağlı...

GÜNDEM Haberleri

Habur’un kapatılması, petrol boru hattının kesilmesi ve askerî seçenekler Bağdat’ın taleplerine göre şekillenecek.

Yücel Kayaoğlu ANKARA
Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında önceki gün yapılan Bakanlar Kurulunda, Kuzey Irak referandumundan sonraki gelişmeler değerlendirildi. Edinilen bilgilere göre, kamuoyunda Türkiye’nin Kuzey Irak yönetimine karşı alacağı tedbirler konusunda yanlış bir algı oluştuğu, Türkiye’nin bu konuda tek başına hareket etmeyeceğinin vurgulanması gerektiği belirtildi. Bakanlar Kurulunda yapılan değerlendirmelerde şu görüşlere yer verildi: “Kuzey Irak yönetiminden Türkiye’ye gelen görüşme talepleri reddedildi. Barzani yönetimi referandum konusunda geri adım atmadığı veya bu konuda bir garanti vermediği sürece görüşme olmayacak. Türkiye’nin muhatabı Bağdat merkezî hükûmeti olmaya devam edecek. Kuzey Irak konusunda Türkiye tek başına adım atmayacak. Çünkü, bağımsızlık referandumu yapılan yer Türkiye toprakları değil, Irak toprağı... Yani, merkezî hükûmetten bir talep gelmedikçe adım atılmayacak. Örneğin, hava sahasının kapatılması talebi Irak hükûmetinden geldi ve Türkiye de bu konuda adım attı. Şimdi Habur’un kapatılması ve Ovaköy kapısının açılması konusu da Irak Merkezi hükûmetinin talebine bağlı. Biz Habur’u kapatırız ama Ovaköy’ün açılmaması durumunda bunun bir anlamı olmaz. Ovaköy’ü açmak için çalışma sürüyor. Ama Irak hükûmeti henüz Ovaköy’ü açalım teklifimize olumlu bir cevap vermedi. Oradan gelecek talebe göre adım atılacak.”
Bakanlar Kurulunda, Türkiye’nin Kuzey Irak’a yönelik atacağı adımlardan biri olan askerî seçenek de değerlendirildi. TSK’nın sınırdaki tatbikatının devam edeceği, ancak Bağdat hükûmeti asker talep etmediği sürece, TSK’nın müdahale amaçlı Irak topraklarına girmeyeceği bilgisi verildi. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...