Dolara karşı bağımlılık azalacak

Düzenleyen:
Dolara karşı bağımlılık azalacak

Ekonomi Haberleri

Para politikası uzmanı Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İran ziyaretinde anlaşmaya varılan “yerel paralarla ticaret” konusunda, “Ülkeler arasında karşılıklı yatırımların daha kolay şekilde yapılmasını olumlu etkiler” değerlendirmesinde bulundu

Osman Çobanoğlu ANKARA
Para politikası uzmanı Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İran ziyaretinde anlaşmaya varılan “yerel paralarla ticaret” konusunda, “Ülkeler arasında karşılıklı yatırımların daha kolay şekilde yapılmasını olumlu etkiler” değerlendirmesinde bulundu. Söz konusu gelişmenin önemli parametreleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erdoğan “Ülkeler, ulusal parasının itibarını güçlendirecek. İhracat ve ithalat karşılıklı artacak. Diğer yabancı paralara bağımlılık azalacak. Yakın ülkelerle de benzer ticaret başlayabilir, çünkü ticarette başka ülkelere bağımlı olunmadığı algısı ortaya çıkacak. Ulusal para cinsinden ticaretin yapılması, daha uzun vadede, daha kalıcı bir ticari ilişki ağını da ortaya koyabilir. Çünkü her iki taraf da ticaretin sürdürülebilirliği açısından, o ülkenin ulusal parasını daha fazla elinde tutmak isteyecek” dedi. Yerel para birimlerinin her üründe uygulanıp uygulanmayacağıyla ilgili soruya da cevap veren Prof. Erdoğan “Uluslararası ilişkilerde, uzun vadeli anlaşma söz konusudur. Bazen dolar cinsinden veya başka bir yabancı para cinsinden, ön şart olarak mutabakata varılır. Tabii bunları aşmak çok kolay değil. Ama belirli kalemlerde bile olsa, ihracatın ve ithalatın bir bölümünde bile olsa ulusal para kullanımı, kesinlikle pozitif katkı sağlar. Bu açıdan son derece yerinde bir adım” diye konuştu. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...