Dersim açılımı

Dersim açılımı

GÜNDEM Haberleri

'Kamuda Kürtçe hizmet başlayacak, Tunceli'nin adı Dersim olacak, tutukluluk da zorlaşacak'

Çözüm sürecinin en önemli ayağı olarak görülen demokratikleşme paketi konusundaki çalışmalar bitmek üzere. Bu hafta içinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, paketi hazırlayan ilgili bakanlarla bir araya gelecek. BDP ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin arasında yürütülen çözüm süreci görüşme trafiği geçen haftadan itibaren hız kazandı. BDP'lilerin 25 maddelik paket önerisini incelemeye alan hükümetin masasında âkil insanların teklifleri ve AK Parti'nin 63 maddelik yol haritası da yer alıyor. Pakette son kararı Başbakan Erdoğan verecek. Bakan Ergin geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de gelinen son durum hakkında bilgi verdi. Paketin yeni yasama yılında Meclis'in öncelikli gündem maddesi haline geleceği belirtiliyor. nbsp;

PAKETTEN BAŞLIKLAR
gt; Kamu kurumlarında Kürtçe bilen tercüman bulundurulacak.
gt; Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'nda özellikle tutuklamaların zorlaştırılmasını öngören bazı düzenlemeler yapılacak.
gt; Anayasa Mahkemesi'nin 10 yıllık düzenlemeyi iptal etmesi sonrası terör suçlarındaki uzun tutukluluk süresi düşürülecek.
gt; Koruculuk sistemi, aşama aşama kaldırılacak.
gt; Suça karışmamış PKK'lıların eve dönüşlerinin sağlanması için pişmanlık yasasında değişikliğe gidilecek.
gt; Yerel yönetimlerin yetkileri artırılmasını öngören Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı'ndaki Türkiye'nin bazı çekinceleri kaldırılacak.
gt; Cemevlerine vakıf statüsü verilecek. Bütçeden pay aktarılacak. Elektrik-su paralarını devlet ödeyecek. Belediyeler tarafından ücretsiz arsa tahsis edilecek.
gt; Dersim, Çorum ve Maraş olayları ile ilgili araştırma komisyonu kurulacak.
gt; İlçe veya köylere eski Kürtçe isimlerinin iade edilmesinin yanı sıra Tunceli'nin adı Dersim olarak değiştirilecek.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...