Selçuklu'ya büyük vefa

Selçuklu'ya büyük vefa

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

5 dev ciltlik 'Büyük Selçuklu Mirası' kitabı ve 6 bölümlük belgesel, Gül'ün 'Takdim' yazısı ve Başbakan'ın 'Önsöz'ü ile yayınlandı.

3 yıllık bir çalışma ile hazırlanan 5 dev ciltlik "Büyük Selçuklu Mirası" kitabı ve 6 bölümlük belgesel, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Takdim" yazısı ve Başbakan Erdoğan'ın "Önsöz"ü ile yayınlandı. Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Başbakanlık Tanıtma Fonu'nun katkılarıyla Konya Selçuklu Belediyesi tarafından yürütülen projeyle dünya üzerindeki Selçuklu eserlerinin envanteri çıkarıldı. Başbakanlık Tanıtma Fonu'nun katkılarıyla ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayelerinde, Konya Selçuklu Belediyesi tarafından yürütülen "Büyük Selçuklu Mirası" projesi, 3 yıllık bir çalışma sonunda tamamlandı. 6 bölümlük bir belgesel hâline getirilen çalışmalar, ayrıca, 3'ü Selçuklu mimari yapılarını 2'si dünya müzelerindeki Selçuklu eserlerini belgeleyen 5 büyük cilt hâlinde Türkçe ve İngilizce olarak yayınlandı .
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Büyük Selçuklu Mirası" isimli eseri "Takdim" yazısında, "Günümüzde bu büyük medeniyete sahip çıkmak ve ona vefa göstermek en çok bizim vazifemizdir. Zira Büyük Selçuklu 1157'de tarih sahnesinden çekilirken, onun devamı durumundaki Anadolu Selçuklu Devleti 1308 yılına kadar hüküm sürmüş ve Anadolu'yu vatan yapmıştır. Biz bu geleneğe sahip çıkarak insanlığın ortak mirası hâline gelmiş Selçuklu dönemine ait yapıların ve müzelerde bulunan objelerin hakkıyla korunmasını sağlamaya çalışmalıyız" dedi. nbsp;
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, nbsp;"Büyük Selçuklu Mirası"na yazdığı "Önsöz" de, "Atalarımızın eserlerini, bize bırakılmış bir miras, bir insanlık emaneti olarak önemsiyor; her birini tespit etmek, ardından da yeniden insanlığı kazandırmak için yoğun gayret gösteriyoruz. Sadece Türkiye'de değil, ulaşabildiğimiz tüm dost ve kardeş ülkelerde, bize ait, bizim medeniyetimize ait eserleri buluyor ve onarıyoruz. Bunu, tarihimize, atalarımıza, mirasımıza sahip çıkmak adına olduğu kadar, geleceği bu ilham üzerine inşa etmek için de son derece hayati önemde görüyoruz" dedi.
Uğur İbrahim Altay, Türkiye gazetesinde
Türkiye gazetesini ziyaret ederek Yazıişleri Müdürü Mustafa Bilim ve Kültür Sanat Yönetmeni Sefa Koyuncu'ya "Büyük Selçuklu Mirası Projesi" hakkında bilgi veren Konya Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Selçuklu Medeniyeti, Konya olarak elimizde bulunan güçlü bir hazinedir. Biz de bu hazineden yola çıkarak bir şeyler üretmeye çalıştık. Daha önce de Anadolu Selçukluları ile ilgili bir proje yapmıştık. Bu tüm Anadolu coğrafyasındaki mimari eserlerin ortaya çıkarılmasıydı ama bu medeniyeti ortaya çıkaran da aslında Büyük Selçuklular. Buradan hareketle Büyük Selçuklulara ait mimari eserleri belgelemek ve taşınabilir kültür varlıklarından yurt dışında olanların özellikle Amerika ve Almanya'da olanların envanterinin çıkarılmasıyla işe başladık. İlk başta 400'e yakın eser üzerinden çalışmalar yürütüldü. Ama şu anda kitabımızda 320 mimari eser var. Çünkü birçok eserin tahrip edildiğini, yerinde olmadığını ya da yanlış restorasyonlarla aslının çok değerini kaybettiğini gördük. Projenin başında bu eserlerin sadece fotoğraflarının çekilmesi amaçlanmıştı. Ama sonrasında bu eserlerle ilgili varsa planlar ve hikayeler de bu esere dahil edildi. Böylece 180 dakikalık bir belgesel de ortaya çıktı " dedi.
Dünya müzelerindeki Selçuklu eserleri
Birçok ülkede yapılan incelemelerde Selçuklu Medeniyeti ile ilgili eserlerin çıkarıldığını ifade eden Başkan Altay, "Afganistan'da 40, Azerbaycan da 13, Ermenistan ve Filistin'de 2, Irak'ta 49, Gürcistanda 1, İran'da 205, Özbekistan'da 12, Suriye'de 40, Türkiye'de 12, Türmenistan'da 55, Yemen'de 5, Nahçivan'da 12 ve Mısır'da 2 eser ortaya çıktı. Dünyanın birçok bölgesinde müzeler tek tek ziyaret edildi ve bu eserlerle ilgili envanter çıkarıldı. Envanter çalışmasından sonra metin çalışmaları yapıldı ve kitabımız 5 büyük cilt hâlinde Türkçe ve İngilizce olarak tasnif edildi ve güzel bir baskı ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı devreye girdi
Büyük Selçuklu Mirası Projesi'yle üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini vurgulayan Başkan Altay, "Bu proje 2009 yılında başlamıştı. O günden beri de çalışılıyor. Ortaya çıkan bu eser, uzun ve yoğun bir emeğin ürünü. Eserin hazırlanabilmesi için 13 ülke ve bir muhtar cumhuriyet ziyaret edildi. Bazı ülkelerle izin konusunda problemler yaşandı. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesi bu açıdan çok önemlidir. Çünkü her gidilen ülkeye Sayın Cumhurbaşkanımızın iyi niyet mektubu götürüldü. Projemizde Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesi ve proje paydaşlarımız olan TİKA ve Konya Aydınlar Ocağının özverili gayretleriyle ortaya güzel bir eser çıktı. Geçtiğimiz günlerde de Cumhurbaşkanlığı'ndaki düzenlenen görkemli bir tanıtımla "Büyük Selçuklu Mirası" kamuoyuna tanıtıldı" dedi.
Selçuklu ismi, bu büyük medeniyetten geliyor
Projenin başından sonuna kadar Konyalılar tarafından yürütülmesinin şehir adına bir mutluluk kaynağı olduğunu kaydeden Başkan Altay, "Şehir olarak böyle profesyonel bir işi ortaya çıkarmayı başardık. Selçuklu Belediyesi olarak bu kitaplarla birlikte Selçuklu Medeniyetini her platformda anlatmaya devam edeceğiz. Bu eserlerin yurt içinde ve de yurt dışında geniş kitlelere duyulması amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Fotoğraf sergisi açarak bunu insanlara sunmak istiyoruz. Bizim böyle bir medeniye sahip olduğumuzu önce bilmeli daha sonra da tüm dünyaya tanıtmalıyız. Selçuklu Belediyesi olarak en önemli görevimiz bu. Bununla ilgili bir farkındalığımız var. Çünkü ismimiz bu medeniyetten geliyor. Ama biz bu söylemleri tüm şehrin kullanmasını istiyoruz. Biz Selçuklu başkentiyiz, kadim başkentiz vurgusunu hep beraber yapmalıyız. Şehre istediğimiz katkıyı sağlamak için bunu mutlaka vurgulamalıyız. Gerek medya, gerekse diğer kurumlarla birlikte Konya için bir şeyler üretmeliyiz. Şehrin gelecekte yapacağı iş için bu çok önemli, bizim marka değerimize çok önemli katkı sağlayacak. Hazırlanan bu eserler Konya için gündemde tutulmalı, kitapların biraz daha gündeme gelmesini hep birlikte sağlamalıyız. Çekilen 3 yıllık emek, yapılan iş boşa gitmemeli" ifadelerini kullandı.
Mevlana türbesini ziyaret eden 2 milyon kişiden sadece 65 bini Karatay Medresesi'ni, 15 bini de İnce Minare Medresesi'ni ziyaret ettiğini belirten Başkan Altay, "Şehrimiz önemli bir şehir, önemli eserler var. En önemlisi İstanbul'dan sonra Türklere en uzun süre başkentlik yapmış şehir Konya. Anadolu Selçuklulara 200 yıldan fazla başkentlik yapmışız. Yine çok önemli eserlerimiz var. Alaaddin Camii, İnce Minareli Medrese, Karatay Medresesi ve bunların sayılarını çoğaltabilir. Öncelikle bizler bu güzel eserlerin, bu değerlerin farkında olmalı daha sonra da onları insanlara anlatmalıyız" dedi.
Ecdadımız herkese adaletli davranmış
Konya'dan bahsederken kadim başkentliğinin daha çok vurgulanması gerektiğini ifade eden Başkan Altay, "Malesef biz bu vurguyu yapmadığımız için gelen insanlarda da bu algı oluşmuyor. Biz uçak içi reklamlar veriyoruz. İnsanların o resmi görünce, kadim başkent denince Konya'yı algılamalar amacıyla. Yine her sene 17 Aralık'ta "Selçuklu başkentine hoş geldiniz" diye bilbordlar asıyoruz. Şehir olarak bizim bu konuyu hep birlikte daha çok konuşmamız gerekiyor. Burası bir Selçuklu başkenti ve bu başkent önemli bir merkez. Bunu tüm Konyalılar olarak algılamamamız gerekiyor. Ecdadımız 100 yılda 117 yılda neler yapmışlar, neler ortaya koymuşlar. Yapılan bu binalar boş değildi. ya medrese olarak, ya şifahane olarak kullanılıyordu ya da kervansaray olarak kullanılıyordu. Eğitim, sağlık ve ticaretin önemli merkezleriydi bunlar" ifadelerini kullandı.
Ecdadımız yüzyıllardır farklı din ve kültürlerle birlikte hayata kültürünü ortaya koyduğunu vurgulayan Başkan Altay, "Herkese adaletli davranmış. Onları asimile etmek, entegre etmek için hiçbir çalışma yapmamış. Onların da bu topraklarda yaşamasını sağlamışız. Sille'de 1924'e kadar Hristiyan Rum'lar yaşamaya devam etmişler. Bu da aslında bu günlerde ihtiyacımız olan hoşgörünün iyi bir örneği. Tüm dünyanın ihtiyaç duyduğu şey aslında bu. Suriye'de, Myanmar' da yaşananlar maalesef bunun acı birer örnekleri" şeklinde konuştu.
HALEP ULUCAMİİ AVLUSU
715 yılında Emevi Halifesi Süleyman bin Abdülmelik tarafından yaptırılan Suriye'deki Halep Ulu Camii, Selçuklu ve Osmanlı dönemindeki onarımlarla bugüne ulaşmıştır. 962'de şehrin uğradığı saldırıda Bizans İmparatoru II.Nikephoros tarafından tahrip edilen Halep Ulu Camii, Selçuklu Sultanı Melikşah tarafından yenilenmiş ve bir minare eklenmiştir.
KONYA KADİM MEDENİYET BAŞKENTİ
Türkiye gazetesini ziyaret ederek, "Büyük Selçuklu Mirası Projesi" hakkında Yazı İşleri Müdürü Mustafa Bilim ve Kültür Sanat Yönetmeni Sefa Koyuncu'ya bilgi veren Konya Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, nbsp;Kadim başkent Konya'nın İstanbul'dan sonra Türkiye'ye en uzun süre (200 yıl) başkentlik yapan önemli bir medeniyet merkezi olduğunu kaydetti.
Başkan Altay'ın verdiği bilgiye göre, Büyük Selçuklu Mirası Projesiyle; Türkiye'de 12, Afganistan'da 40, Azerbaycan da 13, Ermenistan ve Filistin'de 2, Irak'ta 49, Gürcistan'da 1, İran'da 205, Özbekistan'da 12, Suriye'de 40, Türmenistan'da 55, Yemen'de 5, Nahçivan'da 12, Mısır'da 2 Selçuklu eseri tespit edildi.
##tgvideo##


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...