BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Renkli bir lezzet kaynağı mercimek

Renkli bir lezzet kaynağı mercimek

Kuru gıdaların içinde ayrı bir yeri vardır. Yeşil, kırmızı, kahverengi, sarı mercimek; bütün renk ve çeşitleriyle mutfağımızda birer lezzet kaynağıdır. Çorba denildiğinde ilk akla gelen de “Mercimek Çorbası” değil midir?...



Geçen sene, arkadaşlarla Fransız Hava Yollarına ait bir uçakla İstanbul’a dönüyoruz... Yemek için servis edilen koyu renkli, minik tahılı tanıyamadık. Bildiğimiz yeşil mercimeğe göre fazla küçük, daha sert, ama daha lezzetli. Sadece haşlanmış, üzerine mayoneze benzer bir sos eklenmiş. Hostese yediğimiz tahılın ismini sorduk. Hostes gururla; “-Efendim, bu Fransa’nın meşhur ‘Puy’ mercimeğidir” diye cevap verdi. Böylece, Fransızların “Coğrafi İşareti”ni aldığı, sadece belli bir bölgede yetişen meşhur mercimeğiyle tanışmış olduk. Türk mutfağında her renkteki mercimek mükemmel değerlendirilir. Bol yetiştiği, ucuz bir kuru sebze olduğu için fakir bütçelere hitap eder. Özellikle toplu yemek verilen askeri kışlalar, yatılı okullarda sıklıkla pişirildiği için bazen şakacı isimler takılır. GÖZDE RENKLİ TAHIL Mercimek, baklagiller familyasında yer alan ‘Lens’ cinsine dahil dört türden biridir. Mercimekte, bol protein, madensel tuzlar özellikle demir vardır. Bütün Orta Doğu ve Güney Akdeniz ülkelerinde besleyici özelliklerinden dolayı yemeklerde sık kullanılır. Ancak beslenme uzmanlarının iyi bir sindirim için tavsiye ettiği miktar kişi başına günlük 30-40 gr. Renklerine göre dört türü vardır. Kahverengi: Çok küçük taneleri olan bu mercimeğin tatlımsı bir aroması vardır. Pişerken çok fazla yumuşamaz ve aromaları içine çekme özelliğine sahiptir. Salatalar için 35, çorbalar için ise 50 dakika pişirmek gerekir. Kırmızı: Kabuksuz olan bu mercimeğin, nişasta oranı fazladır. Hafif aromalı bir tada sahip olan kırmızı mercimeği salatalar için 8 dakika, püreler ve çorbalar için 10 dakika pişirmelidir. Sarı: Kabuksuz olan bu mercimeğin nişastalı, hafif fındığımsı bir tadı vardır. 8 dakikadan fazla pişirildiğinde dağılır. Püre yapmak için çok uygundur. Yeşil: Puy mercimeği de denir. Çok pişirilse bile formu bozulmaz. Yoğun fındığımsı tadı vardır ve aromaları çok iyi emer. Salatalar için 30 dakika, yemekler için 40 dakika pişirilir. Fransa’da yetişenden biraz daha iri olanlar, ülkemizde normal mercimek olarak tanınır. Pişirirken kabukları çabuk patlar. Yemek ve püre yapmak için uygundur. PİLAVDA, BÖREKTE Dünya mercimek üretiminde Kanada yıllık 1.043.000 tonla ilk sırada. Türkiye ise yıllık 131. 000 tona varan üretimi ile beşinci sırayı alıyor. Kuru fasulyeden sonra mercimek hepimizin sevdiği bir kuru sebzedir. Anadolu mutfağında bir çok çorbada, pilavda, börekte mercimek vardır. Artık yemek kitapları da internette dolaşmaya başladı. Ben de internet araştırması yaptım. Sizlere, yeşil ya da kırmızı mercimekle yaptığımız çorba, yemek, börekten değişik bir-iki tarif bulmaya çalıştım. Beğeneceğinizi umuyorum. Kolay, lezzetli iki tarif. Afiyet olsun! KIRMIZI LAHANALI MERCİMEK SALATASI Malzemeler: > Bütün kırmızı lahana > Bir bardak yeşil mercimek > 200 gr kuru üzüm > Orta boy kırmızı soğan > Dereotu ve maydanoz > 150 gr tulum peyniri > Bir avuç ceviz içi Sosu için: > 5-6 kaşık zeytinyağı > 3 kaşık elma sirkesi > Bir tatlı kaşığı bal > Tuz, biber Hazırlanması: Mercimeği yıkayıp üzerine çıkacak kadar su içinde haşlayın. Suyunu süzüp derin bir kaba alın. Kırmızı lahana ve soğanı ince doğrayın. Bütün malzemeyi karıştırın. Sosunu derin bir kasede çırpın salatanıza ekleyin. Bu salatayı üzerinde tulum peyniri ve ceviz içi ile ılık servis yapabilirsiniz. PİRİNÇLİ?MERCİMEK?SALATASI Malzemeler: > 1 su bardağı yeşil mercimek > 1/2 su bardağı pirinç > 1 iri kuru soğan > 3-4 taze soğan > 1 orta boy havuç, rendelenmiş > 1/2 demet dereotu > 1/2 demet taze nane, arzuya göre > 1/2 yemek kaşığı sumak > 4 yemek kaşığı zeytinyağı > 1 limon, > Tuz, karabiber Hazırlanması: Yeşil mercimeği üstünü 1 parmak geçecek kadar su içinde haşlayın. (pişmemişse su ekleyip haşlamaya devam edin) Pirinci de yıkayıp 1 su bardağı suyla haşlayın. Mercimeği süzün, pirinçle karıştırın. Soğanı piyazlık doğrayıp sıvı yağda kavurun. Havucu ekleyip 2-3 dakika daha kavurun ve mercimek ile pirincin üzerine ekleyin. Servisten önce, doğradığınız yeşillikleri, baharatları, limon suyunu katın.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT