Sabah namazında katliam, 53 ölü

Sabah namazında katliam, 53 ölü

DÜNYA Haberleri

Mısır ordusu, Cumhurbaşkanı Mursi'nin tutulduğu kışla önünde sabah namazınıkılan halka ateş açtı.

Mısır'da 4 Temmuz'da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi darbeyle indiren ordu direnen halka katliam düzenledi. Mursi'nin tutulduğu Kahire'ye bağlı Nasr City'de yer alan Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde dün sabah namazını kılan halka ateş açılması sonucu 5'i çocuk 53 kişi öldü, 300'den fazla kişi yaralandı. Katliama polis güçlerinin de ortak olduğu iddia ediliyor. Ramazan arefesinde meydanda sabah namazı kılan sivillere ordu tarafından önce gözyaşartıcı gaz bombası atıldı, ardından otomatik silahlarla ateş açıldı. Yaklaşık 5 dakika süren aralıksız ateş sonucu kan gölüne dönüşen alanda, hastaneye sevk edilmesine izin verilmeyen yaralılar, alandakiler halk tarafından kendi imkanlarıyla tedavi edilmeye çalışıldı. Mustafa camisine sığınan çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 500 kişilik grup, askerler tarafından uzun süre abluka altına alındı. Mısır ordusundan yapılan açıklamada ise, "Silahlı saldırganlar yaklaşık 200 kişiydi. Ellerinde yüklü miktarda ağır ateşli silah ve mühimmat vardı. Kalabalık sayıdaki göstericilerin Cumhuriyet Muhafızlarının binasına girmek istemeleri ve bir subayın ölümü ve bir askerin de yaralanması sonucu askerler ateş açmak zorunda kaldı" denildi. Ordu, olaydan sonra silahlı olduğu ileri sürülen yaklaşık 200 kişinin gözaltına alındığını iddia etti. Katliamın ardından Rabiatul Adeviye meydanında toplanan halk, hayatını kaybedenler için zılgıtlar eşliğinde ağıt yaktı. Dün öğle namazının ardından da Mısır'daki camilerde, şehit edilen Mısırlılar için gıyabi cenaze namazı kılındı. nbsp;Görgü şahitleri, Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde bazı askerlerin sivil halka ateş açma emrine uymayarak silahlarının şarjörlerini boşalttığını ileri sürdü. Bu arada Müslüman Kardeşler, dün ölen iki askerin vur emrine uymadığı için komutanları tarafından vurulduğunu açıkladı. nbsp;
nbsp;Sabah namazında katliam, 53 ölü
Katliamı gizlemek için barikat
Türkiye Gazetesi ekibi olarak, Mısır'ı sarsan katliam haberini alır almaz, sabahın erken saatlerinde insanların kurşun yağmuruna tutulduğu karargahı ve yaralıların sahra çadırlarda tedavi edildiği Rabiatul Adeviye Meydanı'na gittik. Ancak El Ezher Üniversitesi'nin önünde askerin kurduğu barikata takıldık. Askerler, saat 04.00'ten 09.00'a kadar ambulansların, medya mensuplarının ve halktan kimselerin giriş yapmasına izin vermedi. Bu, aynı zamanda yaşanan katliamın boyutunu gizlemek anlamını da taşıyordu. Askerler barikatı aşıp bölgeye geçmek isteyenlere gaz bombasıyla ve havaya kurşun sıkarak müdahale etmeye çalıştı.

##tgvideo##


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...