08.01.2012 - 01:00 | Son Güncelleme: 08.01.2012 - 01:00
Hedef 10 bin Türk
Türkiye, dünyadaki bilim adamlarımızı geri getirebilmek için düğmeye bastı.
ÖZEL HABER
Oğuzhan ŞAHİN
ÜNLÜ ÜNİVERSİTELERDEN BAŞVURU
Türkiyeye?gelmek için Amerikan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Stanford, Indiana,?Utah, Virginia ve John Hopkins gibi saygın üniversitelerden başvuru geldi.
Türkiye, yurt dışına kaçan beyin göçünün belini kırdı. Hükümetin aldığı tedbirler sonucu tersine göç başladı. 2010 yılında uygulamaya sokulan ve yurt dışında çalışmalarına devam etmekte olan Türk araştırmacıların Türkiyeye dönmelerini teşvik etmeyi amaçlayan proje ilk meyvelerini verdi.
SÜPER BEYİNLERE SÜPER BURS: TÜBİTAK ve Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığınca uygulanan çalışmada; doktora sonrası geri dönüş burs programı kapsamında doğa bilimleri, mühendislik, teknoloji, tarımsal bilimler, sosyal bilimler ve beşeri bilimler alanlarında doktorasını, tıbbi bilimlerde doktora veya uzmanlığını almış yurt dışındaki Türk araştırmacılara destek veriliyor. 24 aya kadar yayılan aylık 3 bin 250 TL burs imkânı tanınan programa 2011 Ekim ayı sonuna kadar 38 başvuru geldi. Başvuruda bulunan 29 yurt dışındaki Türk araştırmacı ise desteğe hak kazandı. Önümüzdeki dönemde programın daha da çekici hale getirilmesi için çalışma yapıldığı bildirildi.
SÜPER GÜÇTEN YÜKSELEN GÜCE: 1 milyon Euroya kadar destekli Avrupa Birliği fonlarından yararlanmak için de atak başlatan Hükümet, yine TÜBİTAK ve üniversiteler aracılığıyla yurt dışında istihdam edilen başarılı Türk avına çıktı. Yurt dışında istihdam edilen, uluslararası prestijli dergilerdeki yayınlara, uluslararası ödüllere ve patentlere sahip genç ve ileri düzey araştırmacılar tespit edilerek irtibata geçildi. Bugüne kadar 200 genç ve ileri düzey araştırmacıya konu ile ilgili bilgi verildiği öğrenilirken, bu araştırmacılara Türkiyeye dönmek istemeleri durumunda Avrupa Araştırma Konseyi ve proje yazımı hususunda bire bir danışmanlık hizmeti verildiği belirtildi. Söz konusu çabalar sonucunda özellikle Amerikada istihdam edilmiş yaklaşık 20 araştırmacının doğrudan ya da ilgili proje ofislerince TÜBİTAK ile irtibata geçtiği bildirildi.
ERGÜN, 31 BAŞVURU GELDİ: Tekno Girişim Sermaye Desteği programı hakkında bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Nihat Ergün, Ülkemizde beyin göçünü tersine çevirecek bir programdır. Nitekim bu yılki başvurularda bunu çok açık görebiliyoruz. 724 başvurudan 31i yurt dışında eğitim gören, master veya doktora yapan, parlak Türk beyinlerinden geldi. Bu bizim için çok önemli bir gelişmedir dedi.
DÜNYADA ON BİN SÜPER TÜRK VAR
2012 yılında Dünya Türk Bilim Adamları Kongresi düzenleyeceklerini bildiren Ergün, dünyanın en önemli bilim merkezlerinde 10 bine yakın Türk bilim adamının görev yaptığını belirtti. Ergün, Elçilikler ve konsolosluklara yazı gönderdik, onların aracılığı ile Türkiye?dışındaki bilim adamlarımıza ulaşacağız ve Türkiyeye davet edeceğiz. Doktora yapınlar da katıldığında Türk bilim adamı sayısı 10 binden aşağı değil. Mesela Los Angeles Üniversitesine gittiğimizde bir bilim adamının 25 kişilik ekibinin 15 kişisinin Türk olduğunu gördük. Bu kişi tıbbi teknolojilerle ilgili çalışmalar yapıyor. Microsoftun Seattle merkezinde 400 Türk mühendis var. Boeingte var. Boeingin CEOsu bana Münir Bey isimli bir Türkle çalıştıklarını ve bu kişinin uçuş sistemlerinin babası olduğunu söyledi dedi. Türk bilim adamları ile ilgili bir network de oluşturulacaklarını kaydeden Ergün, Bu ağ sayesinde Türk bilim adamları birbirleri ile iletişim kuracak, bilgi paylaşımı yapacak dedi.