BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Mutfak kültürüne bir katkı da YESAM’dan

Mutfak kültürüne bir katkı da YESAM’dan

Ülkemizin lezzetlerini, mutfak, yeme-içme kültürümüzü dünyaya tanıtmak için kurulan Yemek Sanatları Merkezi, Nuruosmaniye’deki merkezinde uygulamalı seminerlerine başladı. Safranbolu yemekleriyle başlayan ilk tanıtımda içinde tam 22 çeşit malzeme bulunan salata ikram edildi...



Safranbolu Yemekleri uzmanı Hanife Yenidoğan (sağda) önderliğinde usta aşçılar tarafından hazırlanan yöresel yemekler davetlilere ikram edildi... Milyonlarca yıldan beri dünyanın fiziki büyüklüğü neredeyse hiç değişmedi. İnsanoğlunun ulaşım ve iletişimdeki başarısının sonunda dünya iyice küçüldü. Asırlar ilerledikçe bilim, teknik bize dünyanın öteki ucundaki kültürleri tanımamız için yardım etmeye başladı. Bugün Okyanus’un ortasında kaybolmuş bir adada neler yeniyor, Avustralya’da hangi hayvanlar yaşıyor hepsini öğrendik. Konu bilmek, tanımak ve tanıtmak olunca, bende çağrışım yapan şey, yine kendi misyonum oldu, yani “Ülkemizin lezzetlerini, mutfak, yeme-içme kültürümüzü dünyaya tanıtmak.” Türk Kültür Vakfını 10 yıldan beri tanıyorum. 2000 yılında ABD’de kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu. Pek çok konuda tanıtım çalışmaları yapıyor. Özellikle yeme-içme kültürümüze ilişkin çok değerli etkinliklerini sevinçle takip ediyorum. YEMEK DE BİR SANATTIR Vakfın son güzel çalışmasının adı YESAM açık yazılımı: Yemek Sanatları Merkezi. Çağlar boyunca Türklerin yaşadıkları coğrafyalarda oluşturdukları, unutulmuş ve unutulmaya yüz tutmuş yeme-içme kültür mirasının araştırılmasını ve kayıt altına alınmasını, uygulama ve teorik yöntemler yardımı ile eğitim modelleri geliştirilerek halkımıza ve dünya gastronomisine tanıtılıp, nesilden nesile aktarılmasını amaçlamaktadır. Merkez bina, Armaggan Nuruosmaniye binasının 4. katında 700 m2 alanda yer almakta, içerisinde üç adet konferans salonu, gösteri mutfağı ve dünya yemek kültürleri üzerine araştırmalar yapılabilecek bir kütüphane bulunmaktadır. Gösteri mutfağı gün boyunca konusunda uzmanlaşmış değerli aşçıların sergileyeceği geleneksel yemek ve tatlı üretimlerini ziyaretçilerin izleyebileceği şekilde tasarlanmış ve programlanmıştır. YESAM’da unutulmaya yüz tutmuş mutfak mirasımızın nesilden nesile aktarılacağı bilgileri bulabileceğiz. Vedat Başaran’ın önderliğinde çalışmalarını yürütecek olan YESAM, projelerini hayata geçirirken uzman araştırmacı, akademisyen ve danışmanlardan oluşan bir danışma kurulu ile iş birliği içinde olacak. YÖRESEL LEZZETLER İlk etkinlik, 18 Ocak’ta gerçekleşti. Gazetemiz adına davetli olarak katıldığım seminerde, gurme gazeteci yazar aynı zamanda TUYED üyesi olan A. Nedim Atilla “Bartın-Amasya-Safranbolu Yemek Kültürü ve Uygulaması” konulu keyifli bir sunum yaptı. Sunumu müteakip Safranbolu yemekleri uzmanı aynı zamanda Hanımsultan Lokantası’nın sahibi Hanife Yenidoğan’ın önderliğinde usta aşçıların hazırladığı yöresel ev yemeklerini tattık. Tadı damağımda, ismi aklımda kalanlar: İkram masasında hem göze, hem damağa hitap eden en gösterişli kocaman salata tabağı idi. İçinde tam 22 çeşit malzeme olduğu söylendi. Elde açma hamurla yapılan üzerine tereyağı ve nane konularak servis edilen Peruhi; sebzeli, fener balığı ve hamsinin buharda pişirilmesiyle ortaya çıkan buğulama ve Kastamonu, Amasra, Safranbolu gibi yörelerin kendilerine has usulüyle süzme yoğurt, domates, kırmızı biberle hazırlanmış, özel köy değirmeninde çekilmiş tarhana çorbası misafirlerin damağında unutulmaz lezzetler bıraktı. Tatlı olarak, hakiki safranla pişirilmiş mis kokulu zerde ile damaklarımıza son lezzet noktasını koyduk. TÜRK MUTFAĞI’NIN EVRELERİ YESAM Başkanı Vedat Başaran, yaptığı kısa konuşmada, son derece zengin bir mutfak kültürü mirasına sahip olduğumuzu vurguladıktan sonra şunları söyledi; “Türk mutfağının dört önemli evresi var. Bunlar: Orta Asya, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet. Başlattığımız seminer dizileriyle sahip olduğumuz bu zenginliği yaşatmayı amaçlıyoruz.” İkinci seminer 26 Ocak Perşembe günü, saat 15:00-17:00 arasında YESAM’ın Nuruosmaniye Mağazası 4. katında gerçekleşecek. Konuşmacı Türk mutfağı yazarı Nevin Halıcı, ‘Türk Mutfağı’nın Evreleri’ konulu bir sunum yapıp, Türk yemek kültürünün başlangıcından günümüze kadar olan süreçlerini gerek teorik gerekse uygulamalı örneklemeleriyle anlatacak. Bu güzel çalışmanın mutfak kültürümüz açısından son derece değerli ve yararlı olduğunu düşünüyorum. Bu çalışmanın ara vermeden sürdürülmesini diliyorum. YESAM’da ilk semineri gerçekleştiren gazeteci, yazar, gurme Nedim Atilla, yazarımız Sevim Gök-yıldız ve YESAM Genel Müdürü Vedat Başaran...
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT