Kardeş kavgası

Kardeş kavgası

GÜNDEM Haberleri

İslam dünyası Mısır, Suriye, Lübnan ve Irak'taki 'kar-deş kavgaları' sebebiyle ramazanı buruk karşıladı.

İslam dünyası Mısır, Suriye, Lübnan ve Irak'taki 'kardeş kavgaları' sebebiyle ramazanı buruk karşıladı. nbsp;Müslümanlar bu yıl ramazana buruk girdi. Birçok İslam ülkesinde bombalar peş peşe patlıyor. En acısı ise, Müslümanlar düşmanla değil kendi kardeşleri ile savaşıyor. nbsp;Kardeşliğin ve dayanışmanın zirveye çıktığı mübarek ramazan ayında bile İslam dünyasının gözündeki yaşlar dinmedi... Birçok Müslüman ülkede bombalar patlıyor, peş peşe katliam yaşanıyor. En acı olan ise Mısır ve Suriye gibi ülkelerde din kardeşlerinin birbirlerine zulmetmesi... Ramazan ayına girmemize rağmen İslam coğrafyasında yaşanan işgaller, çatışmalar, baskılar, ayrımcılık ve açlık dikkat çekiyor. Suriye'deki iç savaş ülkeyi neredeyse yok olmasına getirdi. Myanmar'dan Çin'e Lübnan'dan Mısır'a kadar İslam coğrafyasının her yerinde Ramazan coşkusu yerine silah sesleri duyuluyor, insanlar ölümle burun buruna yaşıyor. "Düzeldi" denilen Irak bile yeniden eski günlerine dönmeye başlıyor. Başbakan Maliki yanlıları ile karşıtları ülkenin her yerinde bombalı araçlarla saldırılar düzenliyor. İşte buruk ramazan geçiren İslam ülkeleri...
SURİYE: Rejim ile muhalifler arasındaki çatışmalar 2 yıldır sürüyor. Çatışmaların, Şii-Sünni çatışmasını körüklediği belirtiliyor. Mart 2011'den buyana yaşanan çatışmalarda yaklaşık 100 bin kişi hayatını kaybetti, yüzbinlerce Suriyeli ülkesini terk etmek mecburiyetinde kaldı.
MISIR: Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarının devrilmesinden sonra Muhammed Mursi'nin Cumhurbaşkanı olması, sokakları yatıştırmaya yetmedi. Cumhurbaşkanın yetkilerini artıran yasal düzenleme, gösterilere sebep oldu. Polis ile göstericiler arasında çıkan çatışmalarda hayatını kaybedenler oldu. Anayasa Mahkemesi, söz konusu yasayı iptal etti. Muhalifler, Mursi'nin Cumhurbaşkanlığını bırakmasını, parlamento seçimlerinin öne alınmasını talep ediyor.
MYANMAR: Müslümanlara yönelik baskılar, 1960'lı yıllardan bu yana sürüyor. Budist çoğunluğun yönetimindeki ülkede, Rohinya Müslümanları vatandaş olarak kabul edilmiyor. Müslümanların okula gitme, seyahat etme ve evlenme haklarının sınırlandırıldığı ülkede, en son Müslüman ailelere 2 çocuk yapma sınırı getirildi. Temmuz 2012'de başlayan olaylarda yüzlerce insan hayatını kaybederken, binlercesi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
IRAK: 2001'de Irak'ın işgalinden sonra ülkede başlayan iç savaş, Sünni-Şii çatışmasına dönüşmüş durumda. Binlerce insanın hayatını kaybettiği ülkede Şiiler Esad rejimini, Sünniler ise muhalifleri destekliyor.
FİLİSTİN: 1948 yılından bu yana İsrail işgali altında olan Filistin'de durum vahim. Müslümanlar, İsrail yönetiminin saldırıları ve baskılarıyla mücadele ediyor. Birleşmiş Milletler kararlarına rağmen İsrail, 2006'dan beri Gazze'yi havadan, karadan ve denizden ambargo altında tutuyor. Fatih VURAL - Ali KEMERTAŞ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...