Dünya, Trump'a 'Hayır' dedi

Düzenleyen:
Dünya, Trump'a 'Hayır' dedi

DÜNYA Haberleri

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını belirten kararın hukuksuz olduğuyla ilgili Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bir oylama yapıldı. Türkiye'nin BM Güvenlik Kurulu'ndaki ABD vetosu sonrası BM Genel Kurulu'na taşıdığı Kudüs tasarısı 128 "Evet" oyu ile kabul edildi. 9 ülke "Hayır" oyu kullanırken 35 çekimser tasarıya çekimser kaldı.

Okan Ukav - Türkiye Gazetesi

ABD Başkanı Trump'ın hukuksuz Kudüs kararının ardından bölgede tansiyon yükselmiş ve Türkiye ile ABD bir kez daha karşı karşıya gelmişti. Filistin meselesindeki rolünü güçlü bir şekilde ortaya koyan Ankara, New York'taki Kudüs oylamasından diplomatik zaferle dönüyor. BM Genel Kurulu'ndaki tarihî oylamada ABD yönetiminin tüm tehditlerine rağmen 128 ülke "Evet" oyu kullanarak dünyanın ABD'den büyük olduğunu özellikle Trump hükûmetine göstermiş oldu.  

BM'nin Trump'ın Kudüs planını reddeden kararı tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. İşte tarihî oylamanın ardından İsrail, Rusya ve Ukrayna'nın da aralarında bulunduğu bazı ülkelerden gelen ilk tepkiler.

UKRAYNA MEDYASI: ERDOĞAN'DAN TRUMP'A SERT CEVAP

Ukrayna'da yayın yapan Segodnya haber ağı, BM'de alınan kararda Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çabasına dikkat çekerken haberini "Erdoğan'dan Trump'ın tehditlerine sert cevap" başlığı ile yayınladı.

İSRAİL SİTESİ: TÜRKİYE SATILIK DEĞİL

Rusça ve İbranice yayın yapan İsrail merkezli MIGNews haber ağı, Erdoğan ve Trump'ın fotoğrafına yer verdiği haberini "Türkiye satılık değil" başlığı ile yayına aldı.

RUS UZMANDAN ERDOĞAN'A ÖVGÜ

Rusya merkezli Rambler haber sitesine konuşan Rus uzman Aleksey Obraztsov, Erdoğan hükûmetinin ABD ile derin iş birliğine rağmen geri adım atmadığını ve bölge ülkelerinin aksine güçlü durduğunu ifade etti. Obraztsov konuşmasında alınan kararın Türkiye için tarihî bir diplomatik başarı olduğunu belirtti.

İRAN: DÜNYA, TRUMP'A "HAYIR" DEDİ

İran devlet televizyonu kararın ABD Başkanı Trump için ağır bir yenilgi olduğunu ifade ettiği haberinde, Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in "Dünya, Trump'a 'hayır' dedi" sözlerini ön plana çıkardı.

BOSNA HERSEK: GÜÇLÜ OLMAN SENİ HAKLI YAPMAZ

Bosna Hersek'in önde gelen gazetelerinden Dnevni Avaz, Trump yönetiminin BM'de kaybettiğini ifade ettiği haberinde Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu'nun sözlerine yer verdi; "Sen güçlüsün ama bu seni haklı yapmaz" 

BOSNA HERSEK NEDEN ÇEKİMSER KALDI?

Öte yandan, oylamada Türkiye'de dahil 128 ülke "Evet" oyu vererek Trump'ın bu kararını hukuksuz olarak değerlendirirken, Bosna Hersek'in bu oylamada çekimser oy kullanması dikkat çekti. Bu duruma ülkedeki 3'lü Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin üyelerinin ortak anlaşma sağlayamamasının neden olduğu ifade ediliyor. Ülkede, Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzetbegoviç'in, "evet" oyu kullanmayı önerdiği ancak diğer iki üyenin çekimser kalma kararı aldıkları belirtildi.

Dayton'un dayattığı sisteme göre, karar mekanizmasının işlemesi için 3 liderin de ortak karar alması gerekli. Böylelikle, Bosna Savaşı sonrası imzalanan Dayton Anlaşması'nın miras bıraktığı sistemin ne kadar büyük bir sorun teşkil ettiği bir kez daha gündeme gelmiş oldu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...