Hamburger endeksine göre dolar 1.87 TL olmalı

- Güncelleme:
Hamburger endeksine göre dolar 1.87 TL  olmalı

Ekonomi Haberleri

Erdem Başçı'nın doları 1.90 TL'nin altında tutmak için yaptığı hamlelerin doğruluğu, 'Big Mac Endeksi'nde de kendisini gösterdi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın doları 1.90 TL'nin altında tutmak için yaptığı hamlelerin doğruluğu, 'Big MacEndeksi'nde de kendisini gösterdi. The Economist dergisi tarafından. dünyadaki hamburger fiyatları baz alınarak gerçekleştirilen endekse göre, Türkiye'de şu anda ABD dolarının 1.87 TL olması gerekiyor. 1993 yılından bu yana düzenli olarak yayınlanan endekse göre, Türkiye'de 1.96 seviyesinde bulunan dolar, olması gerekenden yüzde 4.7 daha değerli. Dünyanın her yerinde aynı standartta üretilmesinden dolayı Big Mac hamburger ile alım gücünü ölçerek para birimlerini karşılaştıran Big Mac Endeksi temmuz fiyatlarını baz alıyor. Endekse göre ABD'de 4.56 dolardan satılan Bic Mac hamburger, Türkiye'de 4.34 dolardan satılıyor. Dolar 1.87 TL?olsaydı,Türkiye'de de Big Mac'in fiyatının 4.56 dolar karşılığı TL?olması gerekiyordu.Endekse göre Big Mac'in en pahalı olduğu ülke 7.51 dolarla Norveç. Norveç Kronu'nun satın alma gücü dolar karşısında yüzde 64.7 daha yüksek. Norveç'i ise 7.15 dolarlık Big Mac fiyatıyla ocak ayının şampiyonu Venezuella takip ediyor. Üçüncü sırada ise 6.72 dolarlık Big Mac fiyatıyla İsviçre bulunuyor. Araştırmaya göre gelişmekte olan ülkelerdeki para birimleri ise dolara göre hâlâ ucuz. Endekse göre, Rusya'da Big Mac fiyatı 2.64, Çin'de ise 2.61 dolar. Buna göre Rusya'nın para birimi ruble olması gereken değerinden yüzde 42 daha ucuzken, yuan ise dolar karşısında 42.8 daha değersiz. Merkez Bankası pazartesi günü 1.97'nin üzerine fırlayan dolar/TL kurunu aşağıya çekmek için toplam 2.2 milyar dolarlık 7 tane ihale gerçekleştirmişti. nbsp;
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...