Milli seferberlik

Milli seferberlik

GÜNDEM Haberleri

Türkiye, 'MİL" ile başlayan projeler sayesinde birçok alanda dış bağımlılığı bitirdi.

Bugüne kadar nbsp;savunma alanında milli projelere öncelik veren Türkiye birikimini farklı alanlara taşıyor. Yerli termik santral tasarım ve imalatını içeren Miltes, rüzgar enerjisi santrali teknolojilerinin geliştirilmesi Milres, hidroelektrik enerjisi teknolojilerinin geliştirilmesini öngören Milhes için düğmeye basan Türkiye, enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. nbsp;Yerli teknoloji konusunda son 10 yılda büyük mesafe kat eden Türkiye, gelişmiş ülkelerle açığı kapatmaya çalışıyor. Bu kapsamda ilk defa yerli olarak geliştirilen seyir füzesi som, beton delici bomba neb, akıllı bomba olarak bilinen hgk, lazer güdümlü füzelerin dedektörü, füze ve güdüm kitlerinde kullanılan ısıl piller TSK'nın envanterine girerken, bunun yanı sıra T129 Atak helikopteri, Bora-12 (jng-90) keskin nişancı tüfeği, milli üretim ilk topçu sistemi olan T-155 fırtına obüsü, üçüncü nesil ana muharebe tankı olarak geliştirilen Altay da kullanılmaya başlandı. Milli savunma projelerinden bazıları da şöyle: "Tanksavar füze sistemi, milli gemi Milgem, insansız hava aracı Anka, milli gemisavar Atmaca, zırhlı tekerlikli araç Cobra, milli keşif uydusu Göktürk, mini insansız hava aracı Gözcü, milli eğitim uçağı Hürkuş, milli piyade tüfeği, insansız deniz aracı, kasırga tr-300 füzesi, zırhlı muharebe aracı Pars." Öte yandan TÜBİTAK, F-16 savaş uçaklarında kullanılan ve dünyada sadece 5 ülkenin üretebildiği "elektronik harp sistemi"nin (ehs) yerlisini yapmak için çalışma başlattı. Türkiye savunma alanındaki milli projelerin ardından şimdi de çevre alanında milli projelere ağırlık veriyor. Yerli termik santral tasarım ve imalatını içeren Miltes, rüzgar enerjisi santrali teknolojilerinin geliştirilmesi Milres, hidroelektrik enerjisi teknolojilerinin geliştirilmesini öngören Milhes için düğmeye basıldı. Enerji alanında Türkiye'yi büyük katkısı olacak milli projeler güneş enerjisi teknolojilerinin ülkeye kazandırılması Milges, kömür gazlaştırma ve sıvı yakıt üretimi, termik santral baca gazı arıtma teknolojilerinde yerli tasarım ve imalat kabiliyetinin geliştirilmesi Milkas için çalışmalar sürdürülüyor.
MİLTES, MİLRES, MİLHES VE MİLGES
Enerji alanında Türkiye'ye büyük katkısı olacak milli projeler arasında; yerli termik santral tasarım ve imalatını içeren Miltes, rüzgar enerjisi santrali teknolojilerinin geliştirilmesi projesi Milres, hidroelektrik enerjisi teknolojilerinin geliştirilmesini öngören Milhes ile güneş enerjisi teknolojilerinin ülkeye kazandırılmasını hedefleyen Milges bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...