Plamen Oreşarski, 'Durum çok ciddi ve zor'

Plamen Oreşarski, 'Durum çok ciddi ve zor'

DÜNYA Haberleri

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, ülkede süren hükümet karşıtı protestolara ilişkin, "Bulgaristan'da siyasi elit tüm diyalog köprülerini çökertiyor." dedi.

Başken Sofya'yı Burgaz'a bağlayan 360 kilometrelik "Trakya" otoyolunun açılışına katılan Plevrneliev, 32'inci gününe giren, Plamen Oreşarski hükümetinin istifasını talep eden protestoları değerlendirdi. "Bulgaristan halkının durumu ve ülkenin içinde bulunduğu ortamdan büyük endişe duyduğunu" ifade eden Plevneliev, "Ülkemizde daha önce asla böyle bir cepheleşme yaşanmamıştır" ifadesini kullandı. Ülkede erken seçime gidilmesi ve tüm siyasi sistemin değişmesini isteyen protestocuların karşısında duran siyasi liderler arasında diyalog olmadığını, görüş ayrılığının sürdüğünü belirten Plevneliev, "Bugün açılışını yaptığımız Trakya otoyolu, halkımızın köprü kurabildiğini gösterir. Oysa Bulgaristan'da siyasi elit tüm diyalog köprülerı çökertiyor. Durum çok ciddi ve zor. Çıkış yolu da ancak diyalog, taviz verme ve temel alacağımız net değerler üzerinden bulunabilir" diye konuştu. Almanya ve Fransa'nın Sofya büyükelçilerinin Bulgaristan'daki siyasi durumla ilgili daha önce yaptıkları eleştirileri göz önünde bulunduran Plevneliev, şunları söyledi: "AvrupaBirliği (AB) bizim ortak evimiz ve ailemizdir. Ülkemizin diğer üye ülkelerinden ayrılması son derece tehlikeli olur. Bulgaristan daima entegre olduğunda güçlü, kendi bataklığında tek başına yüzdüğünde ise zayıf olmuştur. Bu bataklığa bir taş atmanın zamanı gelmiştir."

nbsp;"Hükümetin tavrı rövanşist"
nbsp;Ülkedeki hükümet karşıtı ve taraftarları arasında diyalog olmamasına vurgu yapan Plevneliev, Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) azınlık koalisyon hükümetinin "rövanşist" bir tavır sergilediğini söyledi. Plevneliev, ülkede son seçimde en çok oy alan, Bulgaristan'ın Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) adlı en büyük partinin diğer partilerce dışlandığı gerekçesiyle parlamentoyu boykot etmeyi tercih ettiğini hatırlattı. Parlamentoda verdiği kilit destekle hükümeti ayakta tutan ırkçı ve aşırı milliyetçi Ataka (Atak) Partisi lideri Volen Siderov'u ima eden Plevneliev, "Parlamentonun hayatın aşırı milliyetçi birisinin elinde. Kendisi bugün parlamento oturumuna katılır, yarın keyfine göre katılmayabilir" diye konuştu. Bulgarisan'ın artık eskisi gibi olmadığını ifade eden Plevneliev, bundan sonraki bütün hükümetlerin yapacağı her türlü siyasi yanlışın toplumsal denetimde olacağına işaret etti. GERB'in şubatta istifa eden eski hükümetinde bir süre Bölgesel Geliştirme Bakanı olarak da görev yapan Rosen Plevneliev, bir aydır devam eden hükümet karşıtı protestolara destek veriyor. Sokağın baskısı altında şimdilik istifaya niyeti olmayan BSP - HÖH hükümeti, kitle protestolarının oluşturduğu gergin otamda çalışmalarını sürdürüyor. Sabah saatlerinde "kahve molası" olarak adlandırdıkları eylemleriyle, meclise gelen milletvekilleri aleyhine slogan atan göstericiler, akşam da başbakanlık, parlamento ve iktidar-muhalefet partilerinin binaları önünde gösteriler düzenliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...