17.07.2012 - 01:00 | Son Güncelleme: 17.07.2012 - 01:00
Samsun gerçeği
Samsunda yaşanan sel felaketinden sonra Samsun Limanı geldi aklıma. Orasını da etkilemiş miydi acaba? Sadece Samsun için değil, Türkiye için de önemli bir işletme çünkü.
Samsunda yaşanan sel felaketinden sonra Samsun Limanı geldi aklıma. Orasını da etkilemiş miydi acaba? Sadece Samsun için değil, Türkiye için de önemli bir işletme çünkü. Samsun Liman İşletmeci Firması Samsunportun bağlı olduğu Cey Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcıyı aradım. Hayır dedi Avcı. Liman etkilenmedi. Gereken tedbirleri limanı devraldıkları gün almışlar. Ali Avcı üzerinde durulması gereken, enteresan da bir laf etti, görüşme esnasında. Samsunda yaşanan felaket hepimizi derinden etkiledi. Acımız büyük. Ancak, Samsuna haksızlık ediliyor. Niye ki? Niyesi var mı dedi Avcı. Samsun müthiş bir atak içinde ve bunlar hiç konuşulmuyor! Varsa yoksa sel felaketi. Avcı, mağduriyeti konuşmaktan ziyade çözüm aramanın gerektiğini işaret etti ve Zaten, gereken yapılıyor diye bitirdi sözünü.
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ile görüştüm. Üzgündü. Fakat, yapılacak olanları vaktinde yapıyor olmanın özgüveni de vardı ses tonunda. Selden 481 konut, 1058 iş yeri ve depo etkilenmiş. Başbakanlık tarafından gönderilen 2 milyon 800 bin TL tutarındaki kaynak mağdur olan konut, iş yeri ve depo sahiplerine dağıtılmış. Dere yatağındaki konutların tamamı yıkılmış ve 100 aile Samsun Belediyesine ait dayalı döşeli konutlara taşınmış. Riskli olan diğer binalar da kentsel dönüşüm projesi kapsamında kısa sürede yenilenecekmiş.
Bunlar felaketin ardından devreye sokulan acil eylem planının bir sonucu. Daha doğrusu, kısa sürede yaraları sarmak maksadıyla alınan ve şehrin günlük hayatına başlamasını sağlayan tedbirler zinciri. Bir de uzun vadeli eylem planları var. Ki, önemli olan o. Samsun kalkınması için stratejik sektörlerini seçmiş. Tarım, lojistik ve turizm. Belediye, Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Üniversite ve Valilik el ele çalışıyor ve ortak akıl ile hareket ediyorlar. Müthiş bir koordinasyon var aralarında. Kalkınma hamlesi içinde şehir. Vali Aksoy, Turizm master planı tamamlandı dedi. 5 yıldızlı iki otel inşa ediliyor Samsunda. Biri inşa halinde, birinin de temeli atılacak bugünlerde. 13 milyon TL bedelli Fuar ve Kongre Merkezinin inşası tamamlanmak üzere. Havalimanı kente hareket getirdi. 2011de 1 milyon 150 bin yolcu geçmiş Samsun Havalimanından. Rusyaya uçak seferi başlatılıyor, ticari ve turistik ilişkileri arttırmak maksadıyla.
Samsun malum, Karadenizin tarım arazisi zengin illerinden biri. Çarşamba ve Bafra ovaları var. Gıda ürünlerini işleyen firmaları bir araya getirecek olan Gıda Organize Sanayi Bölgesi kuruldu. Havzada ise Organize Sanayi Bölgesi. Bölgenin tarım ürünlerinin hem çeşidi, hem üretimi ve hem de işlenip pazarlanması sisteme bağlanıyor. Üniversite ile birlikte yapılıyor çalışmaların önemli bir kısmı.
Samsun tam bir lojistik merkezi oldu. Hava, deniz ve kara yolları Samsun için önemli birer avantaj. Demir yolu da tabii. Limanın kapasitesi her geçen gün artıyor ve taşıma işi yapan Samsunlu iş adamları yeni yatırımlar gerçekleştiriyorlar. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, bin dönümlük bir arazi üzerine Lojistik Köy kurmaya başladıklarını da söyledi...