200 milyon işsize iş isteyecekler

/ Kaynak: AA
200 milyon işsize iş isteyecekler

DÜNYA Haberleri  / AA

G20 ülkelerinin hükümet, işçi ve işveren temsilcileri 200 milyonun üzerine çıkan küresel işsizliği aşağı çekmek için bir araya gelecek.

G20 ülkelerinin hükümet, işçi ve işveren temsilcileri 200 milyonun üzerine çıkan küresel işsizliği aşağı çekmek için bir araya gelecek. En büyük 20 ekonominin hükümet (G20), işçi (L20) ve işveren (B20) temsilcilerinin bir araya geleceği toplantılar yarın başlayacak ve 19 Temmuz'a kadar Moskova'da gerçekleştirilecek. G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları, 18 Temmuz'da "iş sağlamakiçin çalışma ve istihdam öncelikleri üzerine sosyal diyalog" başlığı altında sosyal
taraflarla bir araya gelecek. Aynı gün ilerleyen saatlerde, G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları "hayat ve kalkınma için iş sağlamak" başlığı altında toplantılarına devam edecekler. Toplantılarda, G20 liderleri tarafından oluşturulan istihdam gündemini uygulamak konusunda ülkelerin kaydettikleri gelişmeler de görüşülecek. 20 büyük ekonominin sendika temsilcileri, G20 maliye ve çalışma bakanları ile gerçekleştirecekleri ortak toplantıda bir bildiri sunacak.
L20 bildirisinde, artan işsizlik düzeylerinin ve insan onuruna yakışır iş açığının G20'nin karşısındaki en büyük sorun olduğu ve küresel işsiz sayısının 200 milyonun üzerine çıktığı belirtiliyor. Bunun yanında krizden bu yana 39
milyon kadın ve erkeğin iş gücünün dışında kaldığı ifade ediliyor. Krizin devam etmesinin kayıt dışı ile mücadeleyi engellediği ve artırdığı belirtilen bildiride, işsizlerin 75 milyonuna tekabül eden yüzde 40'ının 25 yaş altındaki
gençlerden oluştuğu vurgulanıyor. Böylece en değerli kaynağın boşa harcandığı belirtilerek, bu durumun sağladıpı tehlikenin altı çiziliyor. İspanya'da yüzde 56, Portekiz ve İtalya'da yüzde 38'lere ulaşan genç işsizlik krizin yıkıcı
etkilerini ortaya koyan göstergeler olarak sunuluyor ve Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO), Avrupa Birliğinde bu rakamın 2015 yılına kadar yüzde 17'nin üzerinde kalacağını açıkladığı hatırlatılıyor. Bildiride, ILO'ya göre kriz öncesi istihdam durumuna dönebilmek ve iş gücü piyasalarına ilk defa girecek olanlara yeni işler sağlayabilmek için gelecek
10 yıl içerisinde 600 milyon iş sağlamasına ihtiyaç bulunduğu ve G20 ülkelerinin bu hedefe çok uzak olduğu, küresel ekonomik duruma hızlı bir şekilde adapte olunması gerektiği vurgulanıyor. Acımasız ekonomik ve sosyal şartların pek çok G20 ülkesinde, liderlere olan güvenin kırılmasına neden olduğu belirtilen bildiride, bu durumun
halkın güven krizine dönüştüğüne yer veriliyor.


- G20 hükümetlerinden taleplerL20 bildirisiyle, G20 çalışma ve istihdam bakanları ile maliye bakanlarına şu çağrılarda bulunulacak: "-Büyümede ciddi gerileme yaşayan ve ekonomik daralmaya doğru giden ülkelerde talep ve istihdamı artıracak hedeflenmiş icraatlar yapılmalı.

-Sosyal destek sağlayan alanlarda kemer sıkma politikaları ve kamu hizmetlerindeki kesintiler bir an evvel sona erdirilmeli.

-Aktif işgücü pazarı programlarına harcamalar sürdürülmeli ve artırılmalı, istihdam artışında iyileşme sağlanana kadar işlerin muhafaza edilmesini ve paylaşılmasını teşvik edecek planlar uygulanmalı.

-Gelir adaletsizliğindeki artış, toplu sözleşmeleri güçlendirmek vesağlam asgari ücret tesis etmek gibi yollarla tersine çevrilmeli.

-İstihdam ve gelir düzeylerinde cinsiyet farkı açısından daha fazla tahribatı önlemek amacıyla kadınların atılacak politik adımlardan faydalanması sağlanmalı.

-Küçük ve orta ölçekli işletmelerin karşılayabilecekleri para desteği şartları geliştirilmeli, küresel değer zincirlerine eklenmeleri kolaylaştırılmalı, çalışanlarına insan onuruna yakışır iş şartlarının sunmaları sağlanmalı.

-Daha önceki G20 toplantılarında kararlaştırıldığı gibi, küresel asgari sosyal korumanın uygulanmasını desteklemek için eylem planı geliştirilmeli, sosyal koruma sistemlerinin daha çok kapsamını geliştirmek için sosyal güvenlik konulu ILO Sözleşmelerinin onaylanması desteklenmeli.


-Güçlü, sürdürülebilir ve dengeli bir büyüme için G20 çerçevesinde karşılıklı değerlendirme sürecinde kullanılmak üzere istihdam hedefleri ve göstergeleri oluşturulmalı.

-G20 istihdam görev ekibi kurulmalı; daimi görev olarak, genç istihdamının artırılması ve nitelikli çıraklık için 2012 stratejilerinden başlayarak daha önceki anlaşmaların uygulanıp uygulanmadığını düzenli olarak izlemeli."

-Toplantıya Türkiye'den katılacak işçi temsilcisi Irgat

Türk çalışanları adına L20 toplantısına katılacak olan TÜRK-İŞ Genel Örgütlenme Sekreteri Nazmi Irgat, en gelişmiş 20 ekonominin çalışan kesimlerini temsil eden sendikacılar olarak, G20 toplantılarına paralel bir şekilde ve aynı
şehirlerde L20 adı altında toplantılar düzenlemeye başladıklarını söyledi. Bugüne kadar ki süreçle ilgili genel bir değerlendirme yapmak gerekirse, G20 toplantılarında özellikle istihdam, adil gelir dağılımı ve insan onuruna yakışır iş konularında verilen taahhütler yerine getirilmediğinden kayda değer sonuçlar alınamadığını dile getiren Irgat, ancak süreci tüm 20 ülke sendikaları olarak hassasiyetle sürdürmeye devam ettiklerini belirtti. Irgat, şunları kaydetti: "Moskova'da yapacağımız L20 toplantısının ardından; küresel sendikalar olarak, G20 Çalışma ve İstihdam Bakanlarından istihdam ve işsizlik sorununun artık alarm verdiğini, halkın liderlere olan güvenlerinin sarsıldığını, bu
durumun 2008 krizi kadar tehlikeli olduğunu görmelerini isteyeceğiz. Sonuç olarak, geçmiş G20 toplantılarında özellikle istihdam, adil gelir dağılımı ve insan onuruna yakışır iş konularında verdikleri sözleri en kısa zamanda gerçekleştirmeye hazır olduklarını göstermelerini isteyeceğiz."


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...