PKK Suriye'de özerklik hazırlığında

PKK Suriye'de özerklik hazırlığında

GÜNDEM Haberleri

Suriye'de Resulayn kentini ele geçiren PYD, PKK'nın da desteği ile Kuzey Suriye'de özerklik ilan etme hazırlığında.

Suriye'de Resulayn kentini ele geçiren PYD, sınır kapısı ve bazı karakollarında da kontrolü aldı. PYD, PKK'nın da desteği ile Kuzey Suriye'de özerklik ilan etme hazırlığında. Türkiye-Suriye sınırının güneyindeki Resulayn'da PYD ile Esad rejimine karşı savaşan El-Nusra arasındaki çatışmalar sürüyor. PYD'nin silahlı kanadı YPG, Resulayn'de kontrolü ele geçirdi. YPG sınırdaki bazı karakolları Ceylanpınar'a açılan sınır kapısınında da kontrolü aldı. Suriye'de Kürtlerin kontrolündeki bölgede özerk yönetim hazırlıkları sürüyor. Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimine benzer bir yapı oluşturulması hedefleniyor. PYD'nin yeni yönetim için bölgedeki çeşitli siyasi partiler, dini gruplarla da görüşmeler yaptığı belirtiliyor. PKK, PYD'nin özerklik ilanının alt yapısında aktif rol oynuyor. nbsp;
nbsp;PKK VE BDP'DEN DESTEK
PKK'nın son dönemde ağır silahlar temin ettiği, çekilen militanların bir kısmını da bölgeye kaydırdığı belirtiliyor. PKK'nın yeni lideri Cemil Bayık'ın da iki hafta önce Suriye'nin kuzeyine gittiğine dikkat çekiliyor. BDP de yaptığı yazılı açıklamada YPG'nin yanında oldukları mesajını verdi. BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, SABAH'a yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin Kuzey Irak örneğinde olduğu gibi geç de olsa Suriye'deki yeni yapıyı da tanıyacağını söyledi. Daha önce Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu ile görüşen ve Suriye politikasını eleştiren BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Türkiye'nin Kürt Konseyi'nin Türkiye'ye davet edilerek muhatap alınması gerektiğini belirtiyor. nbsp;
nbsp;BARZANİ TEPKİLİ
"Sınırı açma" baskısı sürdürülen Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani, 10'dan fazla partinin yer aldığı Kürt Yüksek Konseyi'nin etkisiz kılınmasına sıcak bakmıyor. Barzani, Kürt grupların birbiriyle çatışmasını istemiyor. Barzani'nin Türkiye ile iyi ilişkilerine karşın, PKK'lılara karşı güç kullanmaması da bundan kaynaklanıyor.
'AYRILMA NİYETİMİZ YOK'
Pukmedia sitesinin haberine göre, Kürt Yüksek Komitesi üyesi İlham Ahmet, Kürt Hawar Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada "Niyetimiz Suriye'den ayrılmak değil. Kürt bölgelerinde etnik yönetimine imkan verip ülkenin geri kalanına örnek olmak istiyoruz" dedi. (sabah)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...