Mısır'da darbe yönetimi kasayı boşaltıyor

Mısır'da darbe yönetimi kasayı boşaltıyor

DÜNYA Haberleri

Mısır'da darbeden bu yana döviz rezervlerinde 1,5 milyar dolarlık azalma oldu. Türkiye Mursi döneminde 1 milyar dolar yardımda bulunmuştu.

Mısır'da darbeyönetiminin kasayı boşalttığı ortaya çıktı. Darbenin ardından geçen birkaç günlük kısa süreçte Mısır Merkez Bankası rezervlerinde 1,5 milyar dolarlık bir erime oldu. Eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek 2011 Şubat ayında iktidardan devrildiğinde Mısır'ın kasasında 36 milyar dolar bulunuyordu. Ordu bir yıllık iktidarı döneminde 23 milyar dolar harcadı. Mursi, seçimle işbaşına geldiğinde, kasada sadece 13 milyar dolar vardı ve Mısır, ekonomik açıdan zaten çoktan iflas etmişti. nbsp;Devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ise Türkiye, Katar, Libya gibi ülkelerden aldığı yardımlarla, döviz rezervlerini 16 milyar dolar seviyesinde korumayı başardı. Ancak 3 Temmuz'da Ordu'nun darbe yapmasının ardından birkaç günlük süreçte Mısır Merkez Bankası döviz rezervlerinden 1,5 milyar dolarlık bir azalma gerçekleşti. Şu anda Mısır'ın GSMH'sının yüzde 20-30'u doğrudan Mısır Ordusu'nun kontrolü altında bulunuyor. Ülkedeki, petrol çıkarma gibi tüm stratejik sektörlerin dışında, otel yönetimi, tencere, tava üretimi, emlakçılık, tarım hatta eğlence sektöründe bile Mısır Ordusu bizzat bulunuyor. Bu sektörlerin işletmeciliği, generaller tarafından yapılıyor ve bu faaliyetlerin hiçbiri mali denetime tabii değil; tamamen bütçe dışı kalıyor. Darbe sonrasında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt, Mısır'da yeni hükümete 12 milyar dolar yardım açıklamıştı. ABD'nin de Mısır ekonomisinin çökmemesi için devreye olduğu ortaya çıktı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...