Teşvik tuttu; 105 bin eski araç trafikten çekildi

/ Kaynak: CHA
Teşvik tuttu; 105 bin eski araç trafikten çekildi

Ekonomi Haberleri  / CHA

Eski model kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs, tanker ve çekicileri yollardan uzaklaştırmak için 4 yıldır uygulanan hurda teşviki, hedefine ulaştı.

Eski model kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs, tanker ve çekicileri yollardan uzaklaştırmak için 4 yıldır uygulanan hurda teşviki, hedefine ulaştı. Toplam 105 bin ağır vasıta trafikten çekilirken araç sahiplerine 500 milyon lira ödendi. İki yılda 150 bin, uzun vadede 350 bin eski taşıtın daha hurdaya ayrılması hedefleniyor. nbsp;Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 1973 ve daha yaşlı kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs, tanker ve çekicilerin hurdaya ayrılmasına ilişkin uygulamayı 4 yıl önce yürürlüğe koydu. nbsp;Hurda araç teşviki ilk başladığında araçların vergi borçları sebebiyle beklenen ilgi gerçekleşmedi. Çünkü sürücüler araçlarını hurdaya ayırma karşılığında alacakları paradan daha fazla vergi borcuyla karşı karşıya kaldılar. nbsp;Bunun üzerine Ulaştırma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile temasa geçerek hurdaya ayrılacak araçların vergi borçlarının silinmesini talep etti. Maliye Bakanlığı'nın onayıyla hurdaya gidecek araçların vergi borçlarının silinmesi kararlaştırıldı. Bir süre sonra eski model araçların trafik cezaları da silindi. nbsp;Teşvikten yararlanacak araçların model yılı da yukarı çekildi. 1973 model olan üst sınır önce 1985'e, geçen yıl ise 1990'a çıkarıldı. Ayrıca kilogram başına ödenen ücret de yukarı çekildi. Örneğin 1990 model bir kamyon için ödenecek kilogram ücreti 1,50 liraya çıkarıldı. Bu değişikliklerle birlikte hurda araç teşvikine olan ilgi önemli ölçüde arttı. nbsp;Geçen yıl hurdaya ayrılan araç sayısı 76 bin 500 iken bu rakam 2013'te 105 bine kadar çıktı. Teşvik kapsamında yaklaşık 60 bin kamyon, 8 bin otobüs, 3 bin 600 çekici, bin 600 tanker, 29 bin kamyonet ve 4 bin 350 minibüs olmak üzere toplam 105 bin hurda araç alımı yapıldı. nbsp;Ulaştırma Bakanlığı, teslim aldığı taşıt başına ortalama 4 bin 700 lira para, toplamda ise 500 milyon lira ödeme yaptı. Söz konusu miktar döner sermayeden karşılandı. nbsp;Mevcut hurda teşvikinden yararlanmak için son tarih 31 Aralık 2013.

Ekonomi
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...