Avrupa Türkiye'den uzaklaşıyor

/ Kaynak: AA
Avrupa Türkiye'den uzaklaşıyor

GÜNDEM Haberleri  / AA

AB Bakanı Bağış, Avrupa'nın her geçen gün Türkiye'den uzaklaştığını, Türkiye'nin artık bir "dışlanma yorgunluğu" yaşar noktaya geldiğini söyledi.

AB Bakanı Egemen Bağış, Avrupa'nın her geçen gün Türkiye'den uzaklaştığını, Türkiye'nin artık bir "dışlanma yorgunluğu" yaşar noktaya geldiğini söyledi. nbsp;Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen EUROCHAMBRES (Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği) Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, Avrupa'nın her geçen gün Türkiye'den uzaklaştığını belirterek, "Bakın sizler bir genişleme yorgunluğundan bahsediyorsuruz. Biz ise artık bir dışlanma yorgunluğu yaşar noktaya geldik" dedi. nbsp;Türkiye'nin, dış ticaretinin neredeyse yarısını AB üyesi ülkelerle yaptığını ve küresel sermayenin yaklaşık yüzde 80'ini AB üyesi ülkelerden çektiğini anlatan Bağış, AB kıpırdadığı zaman Türkiye'nin uçtuğunu gördüklerini, bu yüzden AB ekonomisinin canlanmasının Türkiye'nin çıkarlarını direkt ilgilendirdiğini söyledi. nbsp;AB'nin sadece ekonomik bir proje olmadığını, insanlık tarihinin belki de en kapsamlı barış projesi olduğunu ifade eden Bağış, tarihe bakıldığında AB üyesi ülkeler arasındaki savaşların çok acımasız ve kanlı olduğunu, can kaybıyla sonuçlandığını ama zaman içerisinde AB şemsiyesi altında istikrar, huzur ve barışın yakalandığını kaydetti. nbsp;Bağış, "İşte Türkiye, AB sürecini bu yüzden önemsiyor. Çünkü insanlık tarihinin bu kadar kapsamlı bir barış projesi hala kıtasal bir proje" diye konuştu. nbsp;Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin, bu barış projesini küreselleştirecek bir süreç olduğunu vurgulayan Bağış, şunları kaydetti:

"Suriye'de 110 bin kişi kendi diktatörü tarafından katledildi. Mısır'da AB'nin en önemli değeri olan demokrasi tecavüze uğradı ama AB'den gelen sesler maalesef çok cılız kaldı. İşte Türkiye, AB'nin üyesi olsaydı AB'yi küreselleştirecek, belki bu katliamlara mani olabilecek ve dünya huzuru için sizlerle birlikte çok daha önemli adımları atabilecekti."

"Müzakere süreci Guinnes Rekorlar Kitabı'na girecek noktaya geldi"

Bağış, kendileri için önemli olanın Almanya'daki otoban stardartlarını bu ülkedeki bütün vatandaşlara yaşatabilmek olduğuna değinerek, şöyle devam etti:

"İngiltere'deki eğitim, İsveç'teki ifade özgürlüğü ve insan hakları, Fransa'daki gıda hijyen, İtalya'daki moda ve marka standartlarını 76 milyon vatandaşımızla paylaşabilmek… Bu yüzden bu yolda azimliyiz, kararlıyız. Ama buradan Avupa ekonomisini yönlendiren dostları birarada bulmuşken, bizim tabirimizle 'dost acı söyler' diyerek bir üzüntümü, sıkıntımı da sizlerle paylaşmak istiorum. Dostlar, Avrupa her geçen gün Türkiye'den uzaklaşıyor. Bakın sizler bir genişleme yorgunluğundan bahsediyorsuruz. Biz ise artık bir dışlanma yorgunluğu yaşar noktaya geldik."

Türkiye'de AB'ye olan ilginin her geçen gün azaldığına dikkati çeken Bağış, müzakere sürecinin Guinness Rekorlar Kitabı'na girecek noktaya geldiğini söyledi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin ilk başvuruyu 1959'da yaptığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"1963'te Ankara Antlaşması'nı imzaladı. 1996'da ortak pazara girdi. 2004'te müzakereler için tarih aldı. 2005'ten bu yana da resmi müzakerelerimiz sürüyor. Hiçbir ülke, hiçbir uluslararası kuruma üyelik için 54 yıl beklememiştir, bekletilmemiştir. Türkiye, ilk başvuruyu yaptığından bu yana birçok ülke aday oldu ve üyeliğe kabul edildi. Biz bunun siyasi bir süreç olduğunun farkındayız. Kimse bize Türkiye'nin AB'ye üyeliğe hazır olmadığını söylemesin çünkü Türkiye'nin gümrüklerine, Avrupa'ya açılan kapılarına gidin, 30 metre ötede 30 yıl gerimizdeki ülkelerin AB üyesi olduğunu görürsünüz. Bu yüzden bu siyasi akıl tutulmasına hep birlikte son vermek için sizlerin yardımını bekliyoruz."

"Krizi insan merkezli ekonomi plotikalarıyla aştık"

Foruma katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da kriz nedeniyle uygulanan kemer sıkma politikalarından Avrupa'nın en zengin yüzde 10'luk kısmı fayda sağlarken fakirlerin gelirlerinin daha da düştüğüne dikkati çekti.

EUROCHAMBRES'a üye 45 ülkenin 773 milyon olan toplam nüfusunun dünya nüfusunun yüzde 11'ini oluşturduğuna işaret eden Yazıcı, "Bu yapı dünya hasılasının yüzde 23'ünü almaktadır. Yani nüfusuna göre 2 kattan fazla bir gelire sahiptir. Lüksemburg'un kişi başına milli geliri 77 bin 958 dolar, Moldova'nın ise 3 bin 378 dolardır. Birlik içerisinde kişi başına geliri en fazla olan ülke ile en az ülke arasında tam 23 kat fark bulunmaktadır. Yani Avrupa kıtasının kendi içinde bile gelir dağılımı bakımından büyük farklılıklar söz konusudur" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Yazıcı, tüm dünyada ekonomik kriz hüküm sürerken, Türkiye'nin bu süreci rahat biçimde atlatmasının sebebinin uyguladıkları 'insan merkezli' ekonomi politikaları olduğunu söyledi.

Yazıcı, "Geleceğe güvenle bakıyoruz. Dünya ekonomisi tarih boyunca yaşanan en önemli krizlerden birinden geçerken, Türkiye, geçmiş yıllardan kalan IMF borcunu ödeyip bitirmiş, IMF'ye borç veren bir ülke konumuna gelmiştir. İstikrarlı büyüyen ekonomisi ile Türkiye, son 10 yılda yatırım açısından dünyanın çekim merkezlerinden biri haline gelmiştir" dedi.

Alessandro Barberis

Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) Başkanı Alessandro Barberis de "EUROCHAMBRES Ekonomi Forumu"nun iş dünyasının kendi arasında karar alma sürecinde önemli bir işlevi bulunduğunu söyledi.

Ulusal sınırların iş operasyonlarında artık bir anlamı kalmadığını belirten Barberis, buna karşın politika süreçlerinde farklı durumlar yaşandığına dikkati çekerek, "Ulusal sınırlar hala bir sürü politik kararları belirliyor. Ve tabi ki bunlar kendi uluslararası aktif işlerimiz için Avrupa dahilinde bile problemler çıkarabiliyor. Odalar artık global politika çözümleri istiyor" dedi.

Rifat Hisarcıklıoğlu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu ise "Türkiye ile AB arasındaki üyelik görüşmelerinin başarıyla sonuçlanması, tüm Avrupa kıtasının yararınadır" ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, "Geçmiş tecrübeler göstermiştir ki, genişleme herkes için 'kazan-kazan'sonucu doğuruyor" şeklinde konuştu.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...