BM, Mali'yi uyardı

/ Kaynak: AA
BM, Mali'yi uyardı

DÜNYA Haberleri  / AA

BM, Mali'deki saldırıların bölgedeki güvensizliğin göstergesi olduğunu, bu durumun daha fazla BM Barış Gücü desteğini gerekli kıldığı uyarısında bulundu.

BM Mali Özel Temsilcisi Albert Koenders, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, ülkede yaz döneminde gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçiminin sorunların çözümü açısından yeni bir sürecin başlamasına vesile olduğunu ancak son dönemdeki saldırıların ülkenin genel gidişatına yönelik tehdit oluşturduğunu kaydetti. Eylül sonunda Timbuktu ve Kidal'da, 7 Ekim'de Gao'da silahlı gruplar tarafından gerçekleştirilen saldırıları hatırlatan Koenders, silahlı ve terörist grupların kuzey bölgesine geri dönüşünün istikrar, güvenlik ve barış açısından önemli bir sorun oluşturduğunu ifade etti.
Koender, ''Ülkedeki son saldırılar, Mali askerlerinin ülke genelinde konuşlandırılmasını ve daha fazla BM Barış Gücü desteğini gerekli kılıyor. Silahlı gruplar ve terörle mücadele için uluslararası toplumun taahhütlerini yenilemesi gerekiyor'' dedi. 1 Temmuz'da ülkede göreve başlayan BM Barış Gücü'nün 11 bin 200 askeri personel ve bin 440 uluslararası polisten oluşan birliklerinin, Mali'de bir yıl kalması planlanıyor. Tuareglerin, ülkenin kuzeyindeki Kidal bölgesinde başlattığı ayaklanmanın tetiklediği olaylar zincirinde, başkent Bamako'da ayaklanan subaylar 21 Mart 2012'de Cumhurbaşkanı Amadou Toumani Toure'yi devirerek yönetime el koymuştu. Darbe sonrası yaşanan kaos ortamı ile kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerinin silahlı grupların eline geçmesi üzerine Fransa'nın öncülüğünde bu yıl ocak ayında kuzeydeki gruplara karşı bölge ülkelerinin de katkılarıyla uluslararası askeri müdahale düzenlenmişti. Mali'de ağustostaki devlet başkanlığı seçimini, eski Başbakan İbrahim Boubacar Keita kazanmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...