BMW siyasete karıştı

/ Kaynak: CHA
BMW siyasete karıştı

DÜNYA Haberleri  / CHA

Quandt ailesinin Hıristiyan Demokrat Birlik partisine 690 bin Euro bağışta bulunması Transparency International isimli kuruluşu da rahatsız etti.

Kurum yöneticilerinden Christian Humborg, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un bir komisyon kurarak olayın araştırılmasını istedi. nbsp;Humborg, partiler yasasına göre cumhurbaşkanının böyle bir yetkisinin olduğunu kaydetti. Humborg, parti politikalarına etki etme şüphesinin ortadan kalkması için partilere yapılacak bağışın şirket başına yılda 50 bin Euro ile sınırlandırılmasını istedi. CDU'ya yapılan bağışın Alman hükümetinin Avrupa Birliği'nde otomobil atık gazları ile ilgili düzenlemenin yumuşatılması ile ilgili tavrı ile ilişkili olduğundan şüpheleniyor. CDU ve Quandt ailesinden yapılan açıklamada ise bağışın herhangi bir somut politika beklentisi ile yapılmadığı ifade edildi. Cumhurbaşkanı Gauck ise bu konuda topu Federal Meclis'e attı. nbsp;Cumhurbaşkanlığı sözcüsü konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında partilerin finansmanı ile ilgili düzenleme konusunda görevin ve muhatabın Federal Meclis olduğuna dikkat çekti. Sözcü, "Federal Meclis partiler yasasının reformuyla ilgi uzman görüşüne ihtiyaç duyarsa Cumhurbaşkanı ilgili komisyonu görevlendirmek için gerekeni yapacaktır" dedi. nbsp;Muhalefet de yüksek miktardaki bağıştan rahatsız. Federal Meclis´teki SPD Grubu Başkanı Ulrich Kelber, CDU'nun bağışı almamasını ve partilere yapılacak bağış miktarının kişiler için yılda 100 bin Euro ile sınırlandırılmasını istedi. Yeşiller´den Volker Beck de üst sınır olarak aynı miktarı istedi. Beck ayrıca şirketlerin ise siyasi partilere bağış yapmasının da yasaklanmasından yana tavır koydu. nbsp;Almanya´da siyasi partiler arasında en fazla bağışı CDU partisi topluyor. 2013 yılı itibariyle 50 bin Euro´nun üzerinde yüksek miktarda bağışlar konusunda CDU partisi 1 milyon 410 bin Euro bağış toplarken SPD 287 bin Euro, FDP 193 bin 81 Euro, CSU 143 bin 817 Euro, Marksist Leninist MLPD partisi ise 110 bin Euro bağış topladı. Yeşiller ve Sol Parti ise 50 bin Euro´nun üzerinde büyük bağış toplamadı. nbsp;

DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...