Jovanko Broz hayatını kaybetti

Jovanko Broz hayatını kaybetti

DÜNYA Haberleri

Eski Yugoslavya Komünist lideri Mareşal Tito'nun eşi Jovanka Broz, geçirdiği kalp krizi sonucu Belgrad'da 88 yaşında öldü.

nbsp;Jovanka Broz, İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi işgaline karşı savaşan Josip Broz Tito önderliğindeki Partizanlar'a katıldı. nbsp;Önce Tito'nun sekreteri 1952'de de üçüncü karısı oldu. 1980'de Tito'nun ölmesinden sonra bir bölümü ev hapsinde olmak üzere 30 yıl boyunca gözlerden uzak bir hayat sürdü. 1990'larda Yugoslavya'nın dağılmasıyla devletsiz kaldı. Sırbistan Başbakanı İviça Daçiç, yayımladığı başsağlığı mesajında "Broz'un ölümüyle eski ülkemizin tarihinin en güvenilir tanıklarından birini yitirdik" dedi. Sırp kökenli olan Jovanka Budisavljeviç, çiftçilikle uğraşan bir ailenin kızı olarak 7 Aralık 1924'te bugünkü Hırvatistan'da dünyaya geldi. Partizanlar'a katıldığında 17 yaşındaydı. 1945'e; 2'nci Dünya Savaşı sonuna kadar Partizanlar'dan ayrılmadı. Tito olarak bilinen Josip Broz'la evlendikten sonra yaklaşık 30 yıl süreyle first lady oldu.
'Geceliğimle götürdüler'
nbsp;Tito'nun ölümünden sonra darbe planlamakla suçlanarak ev hapsine alındı. Belgrad'ın banliyölerinden Dedinje'de sessiz bir hayat sürdü ve nadiren röportaj verdi. 2009'da Politika gazetesine konuşan Broz, kocasının ölümünden sonra yaşadıklarını anlatırken "Beni kovdular. İkimizin bir fotoğrafını bir mektup ya da bir kitap bile almama izin vermeden geceliğimle götürdüler. Ondan sonra bir cani gibi tecrit edildim. Silahlı muhafızlar olmadan dışarı çıkamıyordum" dedi. Broz, kalbindeki sorun nedenle Ağustos'ta hastaneye kaldırıldı. Son arzusu Belgrad'da Çiçekler Evi'nde Tito'nun yanına gömülmekti. (BBC Türkçe)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...