Assange haklı çıktı, Wikileaks filminden kötü başlangıç

Assange haklı çıktı, Wikileaks filminden kötü başlangıç

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Julien Assange'ın hayatını ve Wikileaks'i konu alan The Fifth Estate, Amerika gişesinde yılın en kötü açılışını yaptı.

İlk defa 2010 yılında yayınladığı gizli istihbarat belgeleri ile hayatımıza giren; o günden beri zaman zaman popülaritesini yitirse de her zaman adından söz ettiren Wikileaks ve kurucusu Julian Assange yine gündemde! Hollywood bir süre önce karizmatik oyuncu Benedict Cumberbatch'ın başrolünde oynadığı; Assange'ın hayatını ve Wikileaks'i konu alan The Fifth Estate (Beşinci Kuvvet) filmi için kolları sıvamıştı. 30 milyon dolar harcanan film nihayet tamamlandı ve Cuma günü Amerika'da vizyona girdi. Hem de, 2013'ün en kötü ilk haftasonu hasılat rakamlarından biriyle! 1700'den fazla salonda gösterilen film, ilk haftasonu yalnızca 1,7 milyon dolar kazandı. Bu rakam, bu bütçedeki bir Hollywood yapımı için çöküş anlamına geliyor. Zaten filmi dağıtan Walt Disney'in yöneticileri de "Büyük hayalkırıklığı" açıklamasında bulunuyor. Dünyayı kasıp kavuran Wikileaks'ten bahseden bir filmin gişede böyle bir başlangıç yapmasını kimse beklemiyordu açıkçası. Şu günlerde Amerika'da bu konuda bir tartışma başlamış durumda. Yayınlanan makalelerde bu başarısızlığın sebepleri irdeleniyor. Kimi eleştirmen Benedict Cumberbatch'in yeteri kadar popüler olmadığından bahsederken; kimi de büyük şehirler dışında yaşayan ortalama Amerikalıların Wikileaks ve Assange'a hiçbir zaman ilgi duymadığını anlatıyor.
Suyun öte yanında ise bir memnuniyet hakim. Julien Assange uzun zamandan beri filmi gerçekleri yansıtmamakla suçluyor; gişe yapamayacağından bahsediyordu. Hatta, Cumberbatch'a "Sen iyi bir insansın" diyerek, projeyi terk etmesi telkininde bulunan mektuplar yayınlıyordu. Twitter'daki @Wikileaks hesabından "Dreamworks ve Disney'in bu propaganda zırvasına harcadığı para ile Wikileaks 30 yıl daha ayakta kalırdı" tweet'leri atıyordu. Hepsinin ötesinde, The Fifth Estate Amerika'da gösterime girer girmez Mediastan isimli belgeseli Amerika ve Kanada'da ücretsiz indirilmek üzere Youtube'a yükledi. Wikileaks'in yol filmi olarak adlandırılan Mediastan, günün belli saatlerinde İrlanda, Portekiz, Estonya ve Litvanya'dan da izlenebiliyor. Bedava olduğundan mıdır bilinmez; Mediastan'ı 500 bin kişi izledi bile. The Fifth Estate'in şimdilik yalnızca fragmanını izleyebildiğimiz için tartışmaları dışarıdan takip ediyoruz. Filmin Türkiye'de 15 Kasım'da gösterime girmesi planlanıyor.
ESRA DEMiRKIRAN /TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...