John Kerry'den Kongre ve Cumhuriyetçilere üstü kapalı mesaj

/ Kaynak: AA
John Kerry'den Kongre ve Cumhuriyetçilere üstü kapalı mesaj

DÜNYA Haberleri  / AA

John Kerry, konuşmasında ABD'de yaşanan hükümetin kapanması krizine dikkat çekerek Kongre ve Cumhuriyetçilere üstü kapalı mesaj gönderdi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD'deki geçen günlerde yaşanan hükümetin kapanması krizine işaret ederek, "Şüphesiz ki; Amerika'ya en büyük tehlike yükselen rakiplerden gelmez, bu, bizim kendi kendimizi işlevsiz hale getirebilme kapasitemizin ve bunun sonucu olarak da kısıtlı veya sınırlı bir Amerikan liderliğinin olduğu bir dünyadaki artan risklerin oluşturduğu zarardan gelir" dedi. Kerry, yurtdışı seyahatinden döner dönmez, Center for American Progress'in (CAP) kuruluşunun 10. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen konferansa katılarak, "Dünyada Amerika'nın Liderliği" başlıklı konuşma yaptı. Konuşmasının çoğunluğunu, geçen günlerde ABD hükümetinin kapanmasına yol açan krize ve bu krizin dünya genelinde oluşturduğu etkiye ayıran Kerry, üstü kapalı olarak Kongre'ye ve Cumhuriyetçilere güçlü eleştiriler ve mesajlar gönderdi. Kerry, bakan olmasından bu yana dünya genelinde yaptığı seyahatlerde hem müttefik ve partnerlerin hem de ABD'ye zarar vermek isteyenlerin ABD'nin yaptıklarını ölçüp biçtiğini gördüğünü belirterek, "Washington'da yaptıklarımız, onlar için de derin önem taşıyor. Bu nedenle hükümetin kapanması gibi kendi kendimizi yaralama olayımız bir daha asla tekrarlanmamalı" dedi. ABD'de hükümetin kapanmasının ülkenin düşmanlarını cesaretlendirdiğini, rakipleri yüreklendirdiğini ve dostları derinden üzdüğünü ifade eden Kerry, yine de yaşananlarının tamir edilemez veya geri döndürülemez olmadığını ve dünyanın hala Amerikan halkının gücüne ve ABD'nin ilkelerinin güçlülüğüne imrendiğini kaydetti. Kerry, "Ancak sorumlu bir demokrasi olmak, her fırsatta kendimizi uçurumun kenarına getirtmemizi ve kredibilitemizle ve kredi notumuzla oyun oynamamızı gerektirmiyor. İnanın bana, hükümetin kapanması ve bununla birlikte gelen basit ve işlevsiz diyalog kimsede Amerika'nın gücünün örneği bağlamında hayranlık oluşturmuyor" ifadesini kullandı.
Kerry, hükümetin kapanmasının sadece federal çalışanların evlerinde kalması, park ve müzelerin kapanması anlamına gelmediğini, ABD'nin dünya genelinde partnerleri ve müttefikleriyle birlikte çalışmasını ve etkinliğini de etkilediğini anlattı. Hükümetin kapanmasıyla ilgili Amerika'nın imajını zedelediğine dair diğer bazı ülkelerde yer alan gazete manşetlerine atıfta bulunan Kerry, "Dikkatinizi çekerim ki, bu değerlendirmelerin hiçbirinde suç bir partiye veya ötekine atılmıyor. Onlar (diğer ülkeler) kamuoyu yoklamalarının ne dediğine veya 2016 başkanlık seçimleri için hipotetik seçim sonuçlarına bakmıyor, onlar sadece şunu bilmek istiyor: Yarın Amerika bizim için güvenilir bir partner mi?" dedi. Kerry, ABD'nin güvenilir bir partner olmaya devam ettiğini belirterek, ancak diğer ülkelerdeki güvenin yeniden inşası için de "ABD'nin direksiyonu düz kullandığını görmeye ihtiyaçları olduğunu" dile getirdi. Birkaç ay sonrasında hükümetin fonlanması ve borç tavanının yükseltilmesi meselerinin tekrar gündeme geleceğine işaret eden Kerry, "Önümüzdeki günlerde eğer demokratik farklılıklarımızın diplomasinin üzerine geçmesine izin verirsek, bu farklılıklar ortak değerlerimizin, daha da önemlisi ortak çıkarlarımızın altını kazıyacaktır" diye konuştu. Kerry, ayrıca, "Şüphesiz ki; Amerika'ya en büyük tehlike yükselen rakiplerden gelmez, bu, bizim kendi kendimizi işlevsiz hale getirebilme kapasitemizin ve bunun sonucu olarak da kısıtlı veya sınırlı bir Amerikan liderliğinin olduğu bir dünyadaki artan risklerin oluşturduğu zarardan gelir" dedi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...