Dünya ekonomik düzeni değişiyor

Dünya ekonomik düzeni değişiyor

Ekonomi Haberleri

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ABD'den 'Yeni dünya düzeni' mesajı verdi.

Global krizle birlikte dünyada var olan ekonomik sistemin sürdürülmesinin 'imkânsız' olduğu ortaya çıktı. Geçmişte yaşanan ve istihdam artışını da beraberinde getiren büyümeden, son yıllarda finans ve borçlanma ağırlıklı büyümeye geçişin sürdürülemez olması, hızlı bir değişimi gündeme getirdi. Bu değişim isteği, "Bireylerin gelirini artırmayan büyüme fakirleştirir" cümlesiyle Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından dile getirildi. Dünyaca ünlü ekonomistlerin de paylaştığı bu görüşe destek, hükümetin diğer üyelerinden de geldi. Babacan ile birlikte Türkiye Yatırım Günleri kapsamında ABD'de bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Hisarcıklıoğlu ise "Yeni bir dünya düzeni kuruluyor ve bunun farkında değiliz" diye bir haykırışta bulundu. ABD'de San Francisco'dan Seattle'a seyahat sırasında konuşan Hisarcıklıoğlu, "Biz Türkiye'de çok içimize kapanıyoruz ve firma bazında kaldığımız için bir şeyi ıskalıyoruz. Bakın yeni bir ekonomik dev doğuyor. Biz AB'ye girelim derken ekonomide yeni bir değişim var. Amerika, Pasifik ve AB birleşiyor. Ticarette aralarında zaten engel yok, gümrükleri sıfırlıyorlar. Dışarıda Çin, Rusya, Afrika ve Orta Doğu kalıyor. Dünya ekonomisinin dörtte üçü tek bir düzenekte buluşuyor. Biz bunun dışında kalamayız" diye konuştu.ZENGİNLEŞTİRMEYEN BÜYÜME GELECEKTEN ÇALMAKTIR
Dünya ekonomilerinde ön plana alınan 'zenginleştiren büyüme' sistemi, geçtiğimiz haftalarda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile bazı bakanlar tarafından da dile getirilmişti. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD seyahatinin ilk günündeki açıklamasında, büyümenin niteliğinin önemli olduğunu, "Büyüme, o ülkedeki yoksulluğu azaltıyor mu, eğitimi iyileştiriyor mu, sağlık sisteminin kalitesini yükseltiyor mu, bunlara bakılması gerekir" sözleriyle dile getirmişti. Babacan konuşmasında, "Son 10 yılda milli gelir 3-5 bin dolar bandından 10 bin doların üzerine çıktı. Bir ülkenin istikrarlı bir büyümeyi gerçekleştirip gerçekleştirmediği, finansal, sosyal ve çevresel anlamda yaşanan gelişmelerle ölçülmeli. Bir ülkedeki büyüme, o ülkedeki yoksulluğu azaltıyor mu, eğitimi iyileştiriyor mu, sağlık sisteminin kalitesini yükseltiyor mu, bunlara bakılması gerekiyor. Eğer değilse bu büyüme değil, yeni nesillerden çalmak demektir" demişti.
DÜNYA EKONOMİYİ BİR FİNANS OYUNU ZANNETTİ
Global krizin, ABD'deki mortgage kredilerindeki 'balonun' çökerttiği dev finans şirketleri sebebiyle çıkması, 5 yıldır 'suni büyüme' tartışmalarına sebep oluyor. Bu kapsamda bir görüşü geçtiğimiz günlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Ekonomiyi finans oyunu sandılar" sözleriyle yeniden gündeme getirdi. Ergün, "Hatalı bir simülasyon içinde büyük bir zaman kaybettik. Bu açıdan belki de krizin 2008 sonunda ortaya çıkması ekonomik büyüme denen şeyin bir balon olduğunu erken göstermesi açısından lehimize bir sonuç doğurmuş olabilir" değerlendirmesini yaptı. Ergün ayrıca, nbsp;Türkiye'nin ne ürettiği, nasıl ürettiği konusunda radikal değişiklikler yapması gerektiğini de vurguladı.


Babacan: 'Vergi sıfır, yatırıma gelin'

ABD'de "Türkiye Yatırım Haftası" kapsamında Silikon Vadisi'nde temaslarda bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, enerji ve teknoloji devlerine Türkiye'deki yatırım imkânlarını anlattı.?Babacan, Silikon Vadisi'nde ziyaret ettiği General Electric şirket yetkililerini teknoparklarla ilgili bilgilendirdi ve "Türkiye'de üniversitelerde ortak çalışan teknoparklarda yatırımcılara kişisel vergi yüzde 0. Kurumsal vergi de yok" dedi. Babacan ve iş adamı heyeti Silikon Vadisi'nde Cisco, İntel, Microsoft gibi şirketlere de ziyarette bulundu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...