Maliki'den teröre karşı küresel savaş çağrısı

/ Kaynak: İHA
Maliki'den teröre karşı küresel savaş çağrısı

DÜNYA Haberleri  / İHA

Irak Başbakanı Nuri-el Maliki, bütün ülkelere teröre karşı küresel çapta savaş açılması çağrısı yaptı.

Irak Başbakanı Maliki, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Washington'da, ABD Barış Enstitüsü'nde düzenlenen "Irak'ın Dönüşümü" adlı panelde konuştu. Teröre karşı küresel bir savaş çağrısında bulunan Maliki, "Teröre karşı uluslararası, küresel bir savaş açılmasını istiyoruz. Eğer iki dünya savaşı geçirdiysek üçüncüsünün de insanları öldürenlere, daha fazla kanın dökülmesini isteyenlere ve günlük hayatımızı mantığın yönetmesini istemeyenlere karşı olmasını istiyoruz. Bu yüzden burada bütün ülkeleri Irak'ta teröre karşı uluslararası bir toplantı yapmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Terörizmin bütün ulusları tehdit ettiğini ifade eden Maliki, terörizmin artık yalnızca Irak'ın bir ürünü olmadığını, uluslararası çapta üretildiğini ve uluslararası güvenlik ve barışa yönelik çabaları baltaladığını söyleyerek, "Irak terörizmle direkt olarak savaşıp galip gelen ilk ülke olduğu için bu görevi üstlenmek istiyoruz" dedi. Ancak Suriye'nin istikrarsız hale gelmesiyle teröristlerin ülkeye geri geldiğini ifade eden Maliki, "Terörizm olmasaydı insanlarımıza hizmet sağlama konusunda büyük aşama kaydedebilirdik. Fakat bütün Ortadoğu'daki süregelen durum teröristlere yeni bir şans verdi. Suriye'deki olayların patlak vermesiyle teröristler Irak'a geri döndü. El Kaide tarafından temsil edilen terörist grupların ellerine gelişmek ve Irak'ta kötüleşen durumdan fayda sağlamak için bir fırsat geçti" dedi.

Maliki, Amerikan halkından Irak konusunda sabırlı olmalarını rica ederek, "Irak'ta demokratik kuruluşlardan yoksun değiliz ancak sizin de bildiğiniz gibi demokratik bir yaşam ve demokratik uygulama olgunluk, öğrenme ve alıştırma gerektirir. Bu yüzden bölgeyi yönetmeyi seçen bozuk rejimin mirasının köklerini sökmeliyiz. Elbette Irak'ta sorunlar yaşıyoruz. Bu demokratik, yeni bir rejim. Sorunlarımız var ancak samimiyetle söylüyorum ki bu sorunlar anayasa aracılığıyla kontrol altında. Bu çok fazla zaman alabilir, kızgın duruma düşebiliriz fakat zamanla anayasal bir çözüme ulaşacağız ve bunu benimseyeceğiz" ifadelerini kullandı.

DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...