BM ve Dünya Bankası'ndan Suriye çağrısı

/ Kaynak: AA
BM ve Dünya Bankası'ndan Suriye çağrısı

DÜNYA Haberleri  / AA

Ban Ki-mun ile Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Suriye krizinin sonucunda ortaya çıkan mülteci sorununa destek çağrısında bulundu.

BM Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısına Ban ile Kim, BM ve Dünya Bankası'nın, Lübnan, Ürdün ve Türkiye'deki Suriyeli göçmenler konusunu yakından takip ettiğini ifade etti. Washington'tan video bağlantısıyla katılan Dünya Bankası Başkanı Kim, mülteci krizini hafifletmek için Dünya Bankası'nın herhangi bir donör ülkeyle çalışmaya hazır olduğunu bildirerek, ''acil eylem'' ve ''cömert desteğ''e ihtiyaç olduğunu kaydetti. Kim, özellikle Lübnan'daki göçmenlerin sağlık ve temel ihtiyaçlarının sağlanması için sosyal koruma konusunda odaklandıklarını ifade etti. Basın toplantısında, geçen hafta Türkiye'ye bir ziyaret düzenlediğini bildiren Kim, bugüne kadar Türkiye'nin yarım milyondan fazla Suriyeli göçmeni ağırladığını belirtti. Ekonomik kaynakları bakımından, Türkiye'deki göçmenlerin durumunun, Lübnan'a göre, biraz daha iyi olduğunu belirten Kim, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine bu krizle ilgili endişesini ilettiğini bildirdi. ''Kim bu konuda yapılabilecek her şeyi yapıyoruz ve bölgeye en kısa sürede para gönderme konusundaki hareket kabiliyetimizi deniyoruz'' ifadesini kullandı. Kim konuşmasında, Lübnan ekonomisinin göçmenleri son derece cömert kabulü nedeniyle halihazırda 7,5 milyar dolarlık bir kayba uğradığını ifade etti. Kim, ülkedeki işsizliğin yüzde 11'den yüzde 22'ye çıkacağını sözlerine ekledi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da eylül ayındaki Genel Kurul süresinde, özel konulara odaklanan, bir çok küçük ve büyük uluslararası konferansa katıldığını bildirdi. Ban, Uluslararası Destek Grubu toplantılarında Lübnan Devlet Başkanı Başkan Mişel Süleyman'ın da katıldığı toplantının en başarılısı arasında olduğunu kaydetti. Lübanan'ın 800 bine yakın mülteci ağırladığını bildiren Ban, bu yıl sonunda rakamın milyonu bulmasını beklediklerini belertti. Ban, ''Bu sürdürülebilir değil ve bu ağır yük Lübnan hükümetine yüklenemez. Bu sadece ekonomik bir yüke neden olmuyor, aynı zamanda, bir çok sosyal ve siyasi problemler doğruruyor'' dedi. Genel Sekreter Ban, ''İki milyondan fazla mültecimiz var. Bunların 3'te 1'i Lübnan'da. Lübnan'da etnik gerilim var. Bu nedenle kasım ayı içinde toplanmak üzere yapabileceğimizin en iyisini siyasi diyalog üzerinden yapmaya çalışıyoruz'' ifadelerini kullandı.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...