Filipinler'deki tayfun felaketinin ardından ölü sayısı artıyor

Filipinler'deki tayfun felaketinin ardından ölü sayısı artıyor

DÜNYA Haberleri

Dünya tarihinin kaydedilmiş en kuvvetli fırtınalarından biri olan Haiyan tayfununun Filipinler'deki bilançosu yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

Yer yer saatte 380 kilometre hızla esen tayfunun oluşturduğu tsunami benzeri dalgaların vurduğu kıyı kenti Tacloban'da 1000, toprak kaymalarından en çok etkilenen bölgelerden Samar'da ise en az 200 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Filipinler Kızıl Haç'ı genel sekreteri Gwendolyn Pang tarafından yapılan açıklamada, başkent Manila'nın 580 kilometre güneybatısındaki Tacloban kentinde sokakların cesetlerle dolu olduğu ve cesetlerin sayımından sonra tam bir sayıya ulaşabilecekleri ifade edildi.


Sığınaklarda yer kalmadı
Tacloban'da çekilen fotoğraf ve videolar yıkımın büyük boyutlarda olduğunu gösterirken, Kızılhaç da kentin yüzde 80'inin tayfundan zarar gördüğünü bildirdi. Kentin havalimanı büyük zarar gördüğünden ancak askeri uçuşlar gerçekleştirilebiliyor. Tayfunun yıkıma yol açtığı bölgelerde telefon ve elektrik hatlarının çalışmadığı ifade ediliyor.
Devlet Başkanı Benigno Aquino'nun danışmanlarından Devlet Bakanı Rene Almendras, tayfundan etkilenen bazı yerleşim birimleri ile iletişim sağlanamadığını, ölü sayısının artmasından endişe edildiğini belirtti. 200 binden fazla kişinin sığınaklara taşındığı ülkede sığınaklarda yer kalmadığı belirtiliyor. Hükümet tarafından yapılan açıklamada 36 eyalette 4 milyondan fazla kişinin felaketten etkilendiği, 800 bin kişinin ise evlerini terk etmek zorunda kaldığı açıklandı. İçişleri Bakanı Max Roxas da bölgeye vardığında yaptığı açıklamada "Felaketin boyutlarını anlatmak için söz bulamıyorum. Bu inanılmaz. Tam anlamıyla bir insanlık trajedisi" dedi.
Birleşmiş Milletler Afet Değerlendirme nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Koordinasyon Ekibi Başkanı Rhodes Stampa, "Yıkım inanılmaz boyutta. Arabalar çalı yumağı gibi savrulmuş. Sokaklar da enkazla kaplı. Daha önce sadece 2004 yılındaki Hint Okyanusu'ndan gelen tsunaminin ardından böyle bir manzarayla karşılaşmıştım" diye konuştu.


Vietnam'ı nbsp;vuracak
Tayfun şimdi Vietnam'a doğru ilerlerken, Vietnam'ın kıyı bölgelerinde yaşayanlar tahliye edilmeye başlandı. Şimdiye kadar 500 bin kişinin güvenli bölgelere götürüldüğü belirtiliyor. Tayfunun Güney Çin Denizi'nde 8-10 metrelik dalgalara yol açabileceği uyarısında bulunuldu. Tayfunun bu sabah Vietnam'ı vuracağı düşünülüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...