HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Suriye'de misket bombası kullanıldı

Kaynak: AA
Suriye'de misket bombası kullanıldı

DÜNYA Haberleri  / AA

HRW, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Suriye'nin kuzeyinde Kürtlere yönelik misket bombası kullandığını bildirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Suriye'nin kuzeyinde Kürtlere yönelik misket bombası kullandığını bildirdi.

HRW, IŞİD'in misket bombası kullandığını belirten rapor yayımladı. Raporda, ''Yerel Kürt makamlarının ve fotoğraf kanıtlarının,12 Temmuz ve 12 Ağustos tarihleri arasında, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırı yakınında, Halep Valiliğine bağlı Ayn al-Arab kasabası etrafında misket bombası kullandığını gösterdiği'' ifade edildi.

HRW yaptığı çağrıda da ''IŞİD gibi devlet dışı aktörlerin, Suriye'nin ve misket bombası kullanımını henüz yasaklamamış tüm ulusların, misket bombasını yasaklamaları ve imha etmelerini" istedi.

"Esed güçleri, en az 249 misket bombası kullandı"

Beşşar Esed liderliğindeki Suriye rejiminin de misket bombası kullandığını bildiren HRW raporunda, 21 Ağustos'taki en son saldırıda, ''Video ve film delilleri, şahitler ve HRW araştırmasına göre, Suriye devlet güçleri, 2012 yılı ortasından bu yana değişik bölgelerde, en az 249 misket bombası kullandı'' ifadesine yer verildi. Raporda ayrıca gerçek rakamın daha yüksek olabileceği belirtildi.

HRW raporunda ayrıca Suriye'de bin 584 kişinin zarar görmesinin, misket bombasının kullanılmasından ve 2012- 2013 yıllarından kalma patlamamış bombalardan kaynaklandığı ifade edilirken, ölenlerin yüzde 97'sinin sivillerden oluştuğu kaydedildi.

Şubat 2014'te yaptığı açıklamada da Suriye'de hükümete bağlı güçlerin tahrip gücü çok yüksek misket bombası kullanmaya başladığı uyarısında bulunmuştu.

Misket Bombaları Koalisyonu'ndan uluslararası çağrı

HRW'nin İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Silah Bölümü Direktörü ve Misket Bombaları Koalisyonu (CMC) Başkanı Steve Goose, yaptığı açıklamada, herhangi bir misket bombası kullanımının kınanması gerektiğini ancak buna verilecek en iyi cevabın, bu silahların yasaklanması ve dünyanın bunlardan kurtulması için uluslararası ortak bir çalışma yürütülmesi olduğunu dile getirdi.

Dünya ülkeleri, 2 Eylül-5 Eylül tarihleri arasında Kosta Rika'nın San Jose kentinde yapacakları toplantıda, Suriye'de, Ukrayna'da ve Güney Sudan'da misket bombalarının kullanılmasını ele alacak.

Misket bombalarının üretimi, kullanımı ve depolanmasını yasaklayan anlaşma, 2008'de 113 ülke tarafından imzalanmıştı.

nbsp;"İnsanlık düşmanı"

Öte yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas, Lübnan'daki Hizbullah ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünü "insanlığın düşmanı" olarak nitelendirdi.

Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada "Biz, sadece İsrail için savaşmıyoruz bilakis insanlık düşmanı Hamas, Hizbullah, El-Kaide ve IŞİD'in yanı sıra İran gibi terör üreten rejimlerden destek alan birçok örgütle savaşıyoruz. İnanıyorum ki bu durum tüm medeni ülkeler için de geçerlidir" ifadelerini kullandı.

ABD yönetimi ve halkına desteklerinden dolayı teşekkürlerini ileten Netanyahu, şunları kaydetti:

"İnsanlığın düşmanlarına karşı savaşında İsrail ile ABD aynı çukurda yer alıyor. Tedbirimizi almazsak bu tür güçler sadece Ortadoğu'da kalmaz Avrupa, ABD ve dünyanın dörtbir tarafına yayılır."

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...