Batı Afrika'daki Ebola salgını geriliyor

/ Kaynak: AA
Batı Afrika'daki Ebola salgını geriliyor

DÜNYA Haberleri  / AA

'Kriz bitti şeklinde düşünerek mücadele noktasında gevşek davranmamalıyız. Daha sonra pişman olmamak için Gine örneğine bakmalıyız'

BM Ebola ile Mücadele Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed, Ebola visüsüyle mücadelede önemli aşama katettiklerini belirterek, virüste gözle görülür bir gerileme yaşandığını belirtti.
Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da AA muhabirine açıklamalarda bulunan Şeyh Ahmed, "Ebola virüsüne rastlanan Liberya, Sierra Leone ve Gine gibi ülkelerde son haftalarda virüse yakalananların sayısında önemli ölçüde azalma oldu" dedi.
Ülkelerde rastalanan vakalara ilişkin Şeyh Ahmed şunları kaydetti:
"Liberya'da Ağustos ayı boyunca 300 kişide söz konusu virüse rastlanmıştı. Şimdi bu sayı haftada 6'ya düştü. Sierra Leone'de de haftada en az 70-80 kişi söz konusu virüse yakalanıyor. Bu rakam oldukça fazla ancak aralık ayında vakaların sayısının bir günde 300'ü bulduğu oldu. Hastalığın başlangıç noktası olan Gine'de de günde 20-30 kişi virüse yakalanıyordu bu sayı da azaldı."
Virüse yakalananların sayısındaki azalmanın büyük bir dönüşüm olduğunu aktaran Şeyh Ahmed, krizden çıkıldığına kimsenin inanmak istememesi" nin karşılaşılan zorluklardan biri olduğunu aktardı. Gine'de 2013 yılında ilk kez ortaya çıkan Ebola'nın başlangıçta gereken önem verilmediği için hızla yayıldığını dile getiren Şeyh Ahmed, "Kriz bitti şeklinde düşünerek mücadele noktasında gevşek davranmamalıyız. Daha sonra pişman olmamak için Gine örneğine bakmalıyız. Virüsün tamamen yok olduğunu sanmıştık ancak yeniden ortaya çıktı" diye konuştu.
Bağışçılar ve uluslararası topluma konuya gereken önemi vermeleri çağrısında bulunan Şeyh Ahmed, virüs ile mücadelede ek olarak 100 milyon dolara ihtiyaç duyduklarını belirtti. Şeyh Ahmed Ebola virüsüne yakalananların yüzde 60 ila 70'inin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, hastalığın gerilemesinin en önemli nedenlerinden birinin de insanların bu konuda artık daha bilinçli davranması olduğunu kaydetti.
BM'nin Ebola virüsüyle mücadelede büyük çaba sarf ettiğini vurgulayan Şeyh Ahmed, uluslararası desteğine önemine değinerek, virüsle mücadelede kendilerine destek olan Çin, Güney Kore ve Türkiye gibi ülkelere teşekkür etti.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...