Gazze'de yeniden imar hareketliliği

/ Kaynak: AA
Gazze'de yeniden imar hareketliliği

DÜNYA Haberleri  / AA

İsrail'in yerle bir ettiği Gazze'de, Bakanlığın çimento fiyatlarını indirmesinden sonra yeniden imar hareketliliği başladı

İsrail'in geçen yaz düzenlediği saldırılarla yerle bir olan Gazze'de, inşaat malzemelerinin fiyatlarında yapılan kısmi indirim, imar çalışmalarında yeni bir hareketliliğe neden oldu. AA muhabirine konuşan Gazzeliler bu hareketlilikte, Ekonomi Bakanlığı'nın çimento fiyatlarının belirlenmesinde oynadığı rolün etkili olduğunu söyledi. Abluka altındaki Gazze'de, İsrail'in son saldırıları nedeniyle yaklaşık 28 bin konutun yıkıldığını ve on binlerce kişinin evsiz kaldığını anlatan Gazzeliler, bölgede daha önce görülmedik şekilde "konut krizi"nin yaşandığını ifade etti.
Filistinli müteahhit Tahsin Ebu'l Kumbez, İsrail'in düzenlediği son saldırıların geride bıraktığı yıkımın, daha önce görülmemiş şekilde bir konut sıkıntısına neden olduğunu belirtti. Bu durumun ev kiralarında astronomik artışlara neden olduğuna işaret eden müteahhit Ebu'l Kumbez, "İnsanlar bu kiraları ödemek yerine şimdi yeni ev yapmayı tercih ediyor" dedi.
Ekonomi Bakanlığının çimento fiyatlarını belirlemesinin Filistinlilerin yeniden imar çalışmalarına başlamasında en önemli etken olduğunu ifade eden Ebu'l Kumbez, "İsrail saldırlarından sonra bir ton çimentonun fiyatı 3 bin şekele kadar ulaşmıştı. Ancak Ekonomi Bakanlığı çimentonun ton fiyatını bin şekel olarak belirlemesi ile yavaş da olsa yeniden imar hareketliliği görülmeye başlandı" diye konuştu.
Memun Hasune (50) isimli Filistinli ise kiralardaki artışa işaret ederek, 3 oğluyla birlikte yeni ev yapmaya karar verdiğini söyledi. İsrail saldırıları ve devam eden abluka nedeniyle Gazze'deki ekonomik durumun çok kötü olduğunu ifade eden Hasune, şöyle konuştu:
"Çocuklarımla birlikte evlerimize ayda yaklaşık bin dolar kira ödüyorduk. Artık iş içinden çıkılamaz bir hal alınca bu miktarda bir parayı kiraya ödemek yerine üç katlı yeni bir ev yapmaya karar verdik."
Hasune, Gazze'deki siyasi durumların kötüleşmesinden, İsrail'in abluka şartlarını ağırlaştırmasından ve inşaat malzemelerinin bütünüyle girişini yasaklamasından korktuğunu ve böyle bir durumda evini inşa edemeyeceğini dile getirdi.
İnşaat malzemeleri satan Selman Fuleyfil da bakanlığın çimento fiyatlarını tesbit etmesinin ardından satışlarında hareketlenme olduğu görüşünü tekrarladı.
Fuleyfil, İsrail ile Filistin Ekonomi Bakanlığı arasında varılan ve İsrail saldırılarında evleri yıkılanlara inşaat malzemeleri satışına izin veren anlaşmanın ardından, tüccarların bu kişilerden 700 ila 900 şekel arasında bir fiyata satın aldığı çimentoyu karaborsada bin ila bin 200 şekele sattığını anlattı.
Gazze'deki Ekonomi Bakanlığı geçtiğimiz Mart ayında çimentonun ton fiyatını tüketiciler için bin şekel (yaklaşık 250 dolar) olarak belirlemişti. Bakanlık, Gazze'de 3 bin şekele kadar varan çimento fiyatının belirlenmesinde satıcılar ile anlaştıklarını açıklamıştı.
İsrail'in, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren saldırılarında 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, binlerce bina yıkılmış veya hasar görmüştü.
Taraflar arasında 26 Ağustos 2014'te varılan ateşkesin ardından BM, İsrail ve Filistin arasında 8 Ekim 2014'te yapılan anlaşma uyarınca, İsrail ilk olarak 14 Ekim 2014'te de inşaat malzemelerinin Gazze'ye geçişine izin vermişti.
İsrail devlet radyosu, geçen yaz düzenlenen saldırılarından ardından Gazze'ye Nisan ayı ortasına kadar yaklaşık 130 bin ton çimentonun girişine izin verildiğini duyurmuştu.
Kilometrekareye düşen nüfus nedeniyle dünyanın en yoğun bölgesi olma özelliği taşıyan Gazze'de, nüfusun yüzde 30'unun işsiz olduğu, yoksulluk oranının ise yüzde 40'larda seyrettiği belirtiliyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...