Gannuşi'den Libyalılara uzlaşı ve birlik çağrısı

/ Kaynak: AA
Gannuşi'den Libyalılara uzlaşı ve birlik çağrısı

DÜNYA Haberleri  / AA

Nahda Hareketi Başkanı Raşid Gannuşi son dönemde tırmandırılan gerilime ilişkin 'Tunus ve Libya iki devlet tek millettir' sözleriyle cevap verdi.

Tunus'taki Nahda Hareketi'nin başkentte düzenlediği ve çok sayıda Libyalının katıldığı iftar programında konuşan Gannuşi, iki ülke halklarının bir olduğunu vurgulayarak, Tunuslulara "Şayet Libyalılar ile anlaşamazsanız o halde hiç kimseyle anlaşamazsınız" dediğini hatırlattı.
Libya ve Tunus halklarını "iki devlet tek millet" diye niteleyen Gannuşi iki ülke insanlarının birbirine aslında çok yakın olduğunu vurguladı.
Son dönemde iki ülke sınırına Tunus tarafından kurulması planlanan su kanalı ve toprak yığınına ilişkin konuşan Gannuşi, "Bu durum özel bir şart için görülen geçici bir çözüm yoludur. Bunun nedeni terör olgusudur. Varılacak nokta barıştır. Kardeş Libya'da barış gerçekleştiğinde sınırdaki duvar bir engel olmaktan çıkacaktır" diye konuştu.
-''Büyük, küçüğe taviz vermeli''-
Libya'daki çatışan taraflara yönelik uzlaşı çağrılarını yineleyen Gannuşi, "Geçen yıl farklı taraflardan yüzlerce Libyalıyla oturdum her biri kendilerinin haklı olduğunu söylüyordu. O halde kendisini daha güçlü ve büyük gören daha fazla taviz vermelidir" yorumunu yaptı.
Tunus'taki deneyimlerini aktaran Gannuşi, "Bizler Nahda Hareketi olarak parlamentodaki gücümüz daha fazla olmasına rağmen hükümette daha azına razı olduk. Çünkü uzlaşı tercihine karşılık yok etme, ölenler ve öldürülenler olacaktı. Hiçbir makam mevki ve koltuk bir damla insan kanının akmasına değmez" ifadelerini kullandı.
Gannuşi, Arap dünyasının bir geçiş sürecinde olduğuna işaret ederek, "Diktatörlüklerden demokrasiye geçiş köprüsü çok tehlikelidir. Diktatörlükleri yıkan birçok halk demokrasiyi kurmada başarılı olamadı. Demokrasinin inşası diktatörlükleri yıkmaktan daha zordur" dedi.
-''O halde İsviçre şirketini getirin düzene koysun''-
Libyalı dostlarıyla bazen şakalaştığını aktaran Gannuşi, onlara "Allah'ın sizlere verdiği bu nimetlere rağmen hala o ülkede birlik ve dirlik içinde mutlu bir şekilde yaşama konusunda anlaşamıyorsanız o halde çağırın bir İsviçre şirketini ülkeyi düzene koysun ve herkesi evinde otururken maaşa bağlasın" şeklinde nükte yaptığını söyledi.
-''En büyük derdimiz koltuk olmasın''-
Gannuşi, konuşmasının sonunda, Libya, Tunus, Mısır, Yemen, Suriye, Irak ve Filistin'de akan Müslüman kanlarının durması için bu mübarek günde, "En büyük derdimiz dünya ve koltuk sevdası olmasın. En büyük derdimiz, parçalanmış olan ümmeti yeniden birlik ve dirliğe kavuşturmak olsun" diye Allah'a dua ettiğini belirtti.
Tunus'un sahil kenti Susa'da 26 Haziran'da bir plaja yapılan silahlı saldırıda 39 kişi hayatını kaybetmişti. Gözlerin Libya'ya çevrilmesinin ardından Tunus hükümetinin iki ülke arasında sınır boyuna duvar çekilmesi yönünde aldığı karar Libyalılar tarafından tepkiyle karşılanıyor.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...