Afrika Birliği, Burkina Faso'nun üyeliğini askıya alma kararını iptal etti

/ Kaynak: AA
Afrika Birliği, Burkina Faso'nun üyeliğini askıya alma kararını iptal etti

DÜNYA Haberleri  / AA

Afrika Birliği, Burkina Faso'nun üyeliğini askıya alma kararından vazgeçti.

Afrika Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, 16 Eylül'de düzenlenen darbeden sonra Burkina Faso'nun üyeliğinin askıya aldığı hatırlatılarak geçiş hükümetinin iktidarı tekrar ele geçirmesiyle bu kararın iptal edildiği ve darbe düzenleyenlere karşı yaptırımların erteleneceği bildirildi.
Birlik ayrıca darbecilerin geçiş döneminin sona ermesine engel olması halinde yaptırımları uygulayacakları uyarısında da bulundu.
- Eski Dışişleri Bakanı Bassole tutuklandı -
Güvenlik yetkilileri, devrik Devlet Başkanı Blaise Compaore rejiminin Dışişleri Bakanı General Djibril Bassole'nin başkent Vagadugu'da tutuklandığını açıkladı.
Yetkililer, Bassole'nin darbeye destek vermesi nedeniyle tutuklanmış olabileceğini kaydetti.
Öte yandan, adının açıklanmasını istemeyen Vagadugu Havalimanı'ndan bir yetkili, havalimanının ikinci bir emre kadar kapatıldığını belirtti.
Vagadugu'da tüm uçuşların iptal edildiğini ifade eden yetkili, havalimanının hangi sebeple kapatıldığına ilişkin kesin bilgi vermedi ancak ordu ile çatışan darbecilerin kaçmaması için alınan bir önlem olabileceğini ileri sürdü.
Havalimanının ne zaman açılacağı henüz bilinmiyor.
Burkina Faso'da 16 Eylül'de Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı, Vagadugu'da düzenlenen kabine toplantısını basarak yönetime el koyduğunu ilan etmişti. Geçici Devlet Başkanı Michel Kafando, Başbakan Yacouba Isaac Zida ve bakanların gözaltına alınmalarının ardından çıkan olaylarda 11 kişi ölmüş, 200 kişi yaralanmıştı.
Darbe ile yönetimden uzaklaştırılan Kafando, bir hafta sonra iktidarı geri aldığını, başkanlığını yaptığı geçici hükümetin yönetime döndüğünü dile getirmişti.
Kafando'nun yönetimi ele almasından sonra toplanan bakanlar kurulu ise seçimlerin erteleneceğini ve yeni bir tarihin belirleneceğini duyurmuştu.
Geçiş hükümeti, geçen hafta Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı'nın feshedildiğini duyurarak, olayların aydınlatılması için soruşturma komisyonu oluşturulacağını bildirmişti.
Genelkurmay'dan önceki gün yayımlanan açıklamada, darbecilerin geçen hafta ordu ile imzalanan anlaşmanın "silahsızlanma" maddesine uymadığı, darbecilerin kurduğu "Ulusal Demokrasi Konseyi" (CND) Başkanı General Gilbert Diendere'nin Bassole'nin desteğiyle yönettiği darbecilerin, dış güçlerle işbirliği içinde olduğu öne sürülmüştü.
Vagadugu'da dün akşam saatlerinde nizami orduya bağlı birlikler ile Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı arasında çatışma çıktığı ifade edilmişti.
Çatışmalar sona ermeden Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı'na "silah bırakma" çağrısı yapan Diendere, muhafız alayından "Ülkenin kan gölüne dönmesini engellemek için silah bırakmayı kabul etmelerini ve kışlalara geri dönmelerini" istemişti.
General Diendere, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, özür dileyerek, "Benim için darbe bitmiştir, bir daha söz konusu olmayacaktır. Barış ve kardeşlik arayışına girmeliyiz, bunu başaracağımıza inanıyorum" ifadelerini kullanmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...