Senegal, BM Güvenlik Konseyi'nin geçici üyesi oldu

/ Kaynak: AA
Senegal, BM Güvenlik Konseyi'nin geçici üyesi oldu

DÜNYA Haberleri  / AA

Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Senegal'in iki yıllığına BM Güvenlik Konseyi'ne geçici üye seçilmesinin tarihi bir fırsat olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Sall, dün BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamayla BM Güvenlik Konseyi'nde görev yapacak 5 geçici üyenin belirlendiğini, bunlardan birisinin de Senegal olduğunu hatırlattı.
Oylamada Senegal'in 187 ülkenin oyunu aldığını ifade eden Sall, şunları kaydetti:
"BM Güvenlik Konseyi'ne seçildiğimiz için çok mutluyuz. Bu, uluslararası camianın ülkemize duyduğu güvenin işaretidir. Bize oy veren tüm kardeş ülkelerimize teşekkür ediyorum. Bu tarihi bir fırsattır. Çünkü Afrika ile ilgili konular BM gündeminin yüzde 70'ini meşgul ediyor. Ayrıca dünya hala hepimizin geleceğini etkileyen uluslararası terörizm ve küresel ısınma gibi global sorunlarla karşı karşıya. Ülkeler tek başlarına bu sorunlarla başa çıkamazlar. Bu sorunlar, sorumluluk sahibi olunan ve farklı seslerin saygı gördüğü bir ortamda çözüm bulabilir. Ülkemiz, BM Güvenlik Konseyi'ndeki görevini bu zihniyetle yapacaktır."
BM'nin uluslararası barış ve güvenliği sağlamadan sorumlu birimi BM Güvenlik Konseyi'nde 15 üye bulunuyor. Bu üyelerden ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa veto yetkisi olan beş daimi üye. Geçici 10 üye ise ikişer yıllık dönemler halinde Konsey'de yer alıyor. Bu 10 geçici üyenin de her yıl beşi yenileniyor. Gelecek yıl için seçilen Japonya, Mısır, Ukrayna, Uruguay ve Senegal, görev süreleri dolacak olan Çad, Nijerya, Ürdün, Şili ve Litvanya'nın yerini alacak.
BM Güvenlik Konseyi'ne geçici üyelikler beş coğrafi bölge arasında dağıtılıyor. Bu bölgeler Afrika, Asya-Pasifik, Latin Amerika ve Karayipler, Doğu Avrupa ile Batı Avrupa ve diğerleri şeklinde gruplandırılıyor.
Türkiye'nin de yer aldığı Batı Avrupa ve diğerleri grubundan geçen yıl İspanya ve Yeni Zelanda Türkiye'yi geçerek BM Güvenlik Konseyi'ne seçilmişlerdi. Bu gruptan bu yıl yeni üye alınmadı. Yeni üyeler 1 Ocak'ta Konsey'deki görevlerine başlayacak ve 31 Aralık 2017'ye kadar bu görevde kalacak.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...