'ABD, Kunduz'daki hastaneyi yanlışlıkla vurmadı'

/ Kaynak: AA
'ABD, Kunduz'daki hastaneyi yanlışlıkla vurmadı'

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD'li analistlerin, vurulmadan önce Afganistan'ın Kunduz kentindeki MSF'nin faaliyet gösterdiği hastane ile ilgili istihbaratları topladıkları belirtildi

Geçtiğimiz haftalarda Afganistan'ın Kunduz eyaletinde Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü tarafından işletilen hastaneyi vurmuş, ardından 'yanlışlıkla vurduk' açıklamasını yaptı. Associated Press'e konuşan eski bir istihbarat yetkilisi, güvenlik analistlerinin, hastanenin Pakistanlı gizli bir ajan tarafından Taliban'ı koordine etme amacıyla kullanıldığını düşündükleri için, 22 kişinin öldüğü saldırıdan günler önce hastaneyi çevreleyen bölgeyle ilgili haritaları ve koordinatları içeren bir dosya hazırladıklarını söyledi.
Elde edilen istihbarat bilgilerinde, hastanenin Taliban komuta ve kontrol merkezi olarak kullanıldığı bilgisi yer almış ve hastanede ağır silahların da bulunma ihtimaline yer verilmişti.
Eski istihbarat yetkilisi, bazı Amerikalı analistlerin, saldırıda Pakistan İstihbarat Teşkilatı için çalıştığı düşünülen Pakistanlı bir kişinin öldürüldüğünü böylece saldırının haklı çıktığını ifade ettiklerini kaydetti.
"MSF çalışanları arasında Pakistanlı biri yok"
Diğer taraftan, saldırıda ölenler arasında Pakistalı bir kişinin öldüğüne dair hiçbir kanıt bulunmadığına yer verilen haberde, saldırıya uğrayan hastanede faaliyet gösteren MSF, çalışanlarının arasında Pakistanlı birinin olmadığını açıkladı.
MSF, daha önce yaptığı açıklamada, saldırıyla ilgili Uluslararası İnsani Hakikat Bulma Komisyonu'nun (IHFFC) saldırıyla ilgili soruşturma başlatacağını ifade etmişti.
Açıklamada "Hastane saldırısının soruşturulması için Uluslararası İnsani Hakikat Bulma Komisyonu harekete geçirildi ancak komisyonun çalışabilmesi için ABD ve Afgan hükümetlerinin onayını bekliyoruz" denilmişti.
Saldırının soruşturulması için 15 üyeli bağımsız bir komisyon kurulmasını talep eden MSF, IHFFC'yi tanıyan 76 ülkeye mektup göndermişti.
Afganistan ve ABD bu komisyonu tanımıyor. 15 üyeli komisyonun kurulması halinde, soruşturmanın yürütülebilmesi için çatışmadaki tüm tarafların onayı gerekiyor.
Washington yönetimi, saldırının "hata" olduğunu bildirmiş, ABD Başkanı Barack Obama, hava saldırısından dolayı MSF'den özür dilemişti.
Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentindeki hastaneye 3 Ekim'de ABD uçaklarınca düzenlenen hava saldırısında 10'u hasta, 12'si çalışan toplam 22 kişi hayatını kaybederken 37 kişi de yaralanmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...